Írek plusz gin, egyenlő whiskey?
2018. augusztus 08. írta: BAP

Írek plusz gin, egyenlő whiskey?

Miről is híresek az írek? A whiskey-ről, a zenéről. a manókról, a Guinnessről, gyönyörű lányaikról, és Conor McGregorról. De mindezek mellé talán jól tesszük, ha felvéssük a noteszünkbe a gint is. Bizony, a tradicionális ír italok sorába lassan odafér ez a fűszeres ital.
 
 
 

Talán akadnak akik még nem szembesültek a ténnyel, hogy az elmúlt években több mint 30 új ginlepárló nőtt ki a földből Írországban, és a tendencia még mindig tart. A 2017-es év végére kb. 130000 ládányi ír gin talált helyet magának a piacon.
 
Nagyra törő vágyaikat a még mindig tartó 'gin-boom' miatti növekvő keresletre alapozzák, és eddig nyerésre állnak, mára már világszerte exportálnak, és a közönség egyre jobban meg- és elismeri ezeket a meglehetősen jó minőségű új gineket. Errefelé persze már csak megszokásból is nagyon nagy hangsúlyt helyeznek az autentikus eljárások megtartására (bár persze egy új üzemnél a hagyományok említése a szövegekben mindig furán mutat kicsit), a helyi alapanyagok használatára, és nem utolsó sorban a minőségre.
 
Talán még várhatunk olyan mérföldkövekre, mint amilyen például egy új, sztenderdként elfogadott italfajta lenne, egy amolyan »Dublin Dry Gin«, de valószínűleg a nagyobb cégek is felfigyeltek már a kisebb lepárlókra, és csak idő kérdése, hogy mikor harapnak bele a megszerzett tortába.
 
De vajon mi lehet-e felbuzdulás oka? Köze van persze a már említett „gin boom”-hoz is, de azért lássuk be, egy új lepárló létesítése egy olyan italfajta gyártására, amelyik most divatos ugyan, de ez a divat viszonylag új keletű, és nem tudni meddig is tart ki, szóval ez azért bátor lépésnek tűnik. Hacsak... Hacsak nem arról szól a történet, - gondolhatjuk az összeesküvés-elméletek gyártásában rutinosan -, hogy később ezekből az új lepárlókból lesznek az új ír-whiskey üzemek. Írtunk már arról korábban, hogy whisky készítésbe fogni új piaci szereplőként elég macerás dolog, hiszen az induláshoz képest több év (minimum három, ugyebár) mire a termékeinket piacra dobhatjuk. (Mármint ha saját párlat és saját érlelés a célunk.)
Ugyanakkor az egy működőképes megoldás lehet, hogy amíg a párlataink érlelődnek, mi azért gyártunk valamit, amit rögtön el lehet adni. Márpedig a ginpont ez az ital, nem kell érlelni, ráadásul épp divatos is. 
 
Vagyis mi egyáltalán nem csodálkoznánk, ha a fenti 30 új gingyártó a pár éven belül saját whiskymárkát is bemutatna.
 
Nektek mi a véleményetek erről?

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr9014165303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása