Skócia kincsei 7 - Talisker 10
2018. június 25. írta: BAP

Skócia kincsei 7 - Talisker 10

A Talisker mára a Skye szigetek szupersztárjának számít. A szigeten eredetileg 7 lepárló állt, mára azonban csak az 1830-ban alapított Talisker maradt fent. Valamit alighanem jól tudnak...
 
 

A Talisker 10 éves változatát gyors értékeléssel egy közepesen tőzeges malátának lehetne kategorizálni, mintegy 16-22 ppm értékkel. Bár természetesen magát a lepárlást is kimagasló szakmaisággal végzik, de mégis az alapanyagok összeválogatása az, ami ennél a whiskynél igazán fontos. A víz-, a maláta- , a tőzeg típusa, és az üstök egyedisége, mind közrejátszanak e whisky kiválóságában.
 
Érdekes lehet, hogy bár az eredeti lepárlók tűzvész áldozatává váltak egy 1960-ban kitört tűzben, de újjáépítéskor az eredetivel teljesen megegyező módon alkották újra a lepárlót, hogy biztosan megtartsák a párlat karaktereit. Az 1800-as években, a nyugat szigeteki régióban gyakran háromszori, vagy négyszeri lepárlást végeztek, hogy minél magasabb alkohol fokkal rendelkező párlatot hozzanak létre. A Taliskernél azonban csak 1928-ban váltotta le a kétszeri lepárlást a háromszori, és a mai napig megtartották ezt a szokásukat.
 
A lepárlónál 1997-ben befejezték a palackozást, és az új párlatokat már hordózva Glasgow-ba szállítják, de a mai napig megtartottak 6800 darab hordót maguknak a régi érlelő termeikben, hogy azok tartalmából különleges kiadásokat és ínyencségeket adhassanak ki.
 
Megjelenés: Fényes arany
Illat/Aroma: Füstös, égetett faforgács, zöldalma és tengeri levegő. Enyhe banános, marcipános jegyek.
Íz/Lecsengés: Tengeri só, birsalmasajt, és kellemes édes maláta egyvelege. Később előbújik az őrölt bors és a karamell. Testesen, hosszan tartóan búcsúzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr1014062573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása