Skócia kincsei 5 - Lagavulin 16
2018. június 08. írta: BAP

Skócia kincsei 5 - Lagavulin 16

Laggan Mhouillin kifejezés, az ősi kelta nyelvet beszélők számára nem okoz nehézséget, de akinek már egy kicsit berozsdásodott a szókincse annak segítünk; Völgybéli malom. Ebből a kifejezésből született, és egyszerűsödött le a mostanra ez a kultikus whisky név, ami Islay-i whiskyk kedvelői között must-try kategória.
 
 

Islay dél-keleti részén fekvő, Dunyveg vár romjainak tövében fekszik a lepárlóüzem, egy szűkebb kis öböl partján elterülő komplexumként. A valóban mutatós épület szinte magára vonzza az arra járók tekintetét gyönyörű megjelenésével.
 
A John Johnston és Archibald Campbell által alapított lepárlók, 1837-es egyesítése után, egységesen Lagavulin nevet vettek fel. Maga a párlat ismertsége, a hangsúlyos tőzegessége, és a kiváló komplexitás miatt emelkedett magasra. Az árpát Port Ellen-nél csíráztatják, és füstölik, mégpedig az állításuk szerint hússzor több füst éri a malátát, mint az átlag Islay-i tételeket. (Ami pedig ugye amúgy sem kevés...)
 
Az átlagosnál hosszabb ideig történik a fermentáció, kb 75 órán át. Szintén nem megszokottak a használt üstök, a Lagavulin különlegesebb formájú üstöket (körtére hasonlító formájú) használ, ami a gyártó állítása szerint, hosszabb, elhúzódó lepárlást eredményez, amitől a párlatok sokkal kerekebbek. (Az I. lepárlás 5 óra, a II. lepárlás 9 óra.) Az bizonyos, hogy az itt készült whisky tényleg egyedi, semmiképp sem átlagos.
 
Megjelenés: Szép, ó-arany.
Illat/Aroma: Földes és fás elsőre. Aszalt szilva és mazsola, és természetesen a tőzegfüst.
Íz/Lecsengés: Sós, füstös összhang. Teljesen kerek jegyek, amelyekben megtalálható a krémes maláta, sós karamell, vanília, szilva, kevés körte és a füst. Befejezésnek megjelennek a borsos, vegetális jegyek.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr7114030342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása