SKÓCIA KINCSEI 3 - GLENKINCHIE 12
2018. május 28. írta: BAP

SKÓCIA KINCSEI 3 - GLENKINCHIE 12

Amikor először kóstolja az ember, akkor meglepődik, rácsodálkozik erre a whisky-re. Aztán ez így megy minden újabb kóstoláskor, amíg csak tart a palack.
 
 
Csodálatosan komplex és elbűvölő ez a Lowland-i single malt párlat. A Diageo skóciai Classic Malt-jai közül, ez a whisky reprezentálja Lowland-ot. És nem is rosszul! Habár a lowlandi italok közül a Glenkinchie-t tartják a legfüstösebb whiskynek, valójában annyira elvarázsolja a nyelvünket a ez a párlat, hogy a lecsengésében fellépő, valóban megtalálható tölgyes füstösség egyáltalán nem tolakodó, inkább csak még jobban összerakja, kiegészíti, megkoronázza az egészet.
 
A lepárló 1837-es alapítása, majd 1890-es újraalapítását követően mára ez az egyetlen fennmaradt lepárló, az 5 közül, akik a Scottish Malt Distilleries-t formálták 1914-ben. 1825-ben rakták le az alapjait, de csak 12 évre rá nevezték a mai nevén először.
 
A Glenkinchie 12-est, eleinte csak Glenkinchie 10 lehetett volna, mert 10 évig érlelték a whiskyt amerikai tölgyfa hordókban, de a hozzáadott 2 év még vaníliásabb és összetettebbé teszi.
 
Megjelenés: Vibráló borostyán, arany fénnyel.
Illat/aroma: Árpa és krémes vanília. Frissen vágott fű illatával vegyül az enyhe nedves tölgy, és egy kevés tőzegfüst.
Íz/Lecsengés: Könnyed maláta. Sületlen sütemény tészta, vanília, éretlen körte, enyhe citrusok, tölgy és a végére megjelenik a lágy füst.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr7413993510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása