Álmodik a bakancslista - 2.
2017. szeptember 06. írta: Jolly rumRoger

Álmodik a bakancslista - 2.

Oh, Guyana, a Zöld Pokol! (Minden gyilkos dzsungelt így hívnak, legyen bárhol). Hány kalandor vágta át magát mérföldek százain, szinte leküzdhetetlen nehézségekkel dacolva az esőerdő rohasztó párájában, hogy megtalálja a legendák elveszett városát, El Dorado-t és a bónusz tonnányi aranyat. Képzeljük el, ahogy kimerülten, egyre fogyatkozó számú társainkkal egymást támogatva vánszorgunk a mérgező kipárolásoktól gőzölgő mocsárban, egy homályos utalásokkal teli útleírás állomásait követve. Az utolsó, nyomorúságos faluban felfogadott indián vezetőnk egy éjszaka meglépett, s mostanra belefásulva a ránk leső veszélyekbe, erőtlenül csapkodjunk macheténkkel a falként magasodó, mindent behálózó növényzetet.

Több hete nem cserélt fehérneműnktől elburjánzott szakállunkig, a mellvért béléséig minden testrészünk verejtékben ázik és kibírhatatlanul viszket, ágyékunkból piócák táplálkoznak a legutóbbi pocsolya óta. Körülöttünk zsong az őserdő, a fák tetején vidám majmok ugrálnak és nyilvánvalóan rajtunk röhögnek. Végül mocsárláz, indián nyílvessző vagy kígyómarás végez velünk, s világ csúfjára régészhallgatók szelfiznek kiszikkadt csontvázunkkal.

De jó, hogy otthon maradtunk és stílusosan egy üveg El Dorado 12 Years Rum felbontásával adózunk a legendás település emlékének és az odaút Kinizsi százast is felülmúló megpróbáltatásainak. Ex-Whisky hordóban 12 évig érlelt rumfajta, mely színében az aranyat jelképezi. Igaz, hogy ezúttal nem hozza, hanem viszi az aranyunkat ez a képzeletbeli utazás, de legalább valaki más problémája, hogyan szállítsa haza a zsákmányolt kincseket. És ami a legfontosabb, otthon vagy barátaink körében fogyasztva teljesen piócamentes marad ágyékunk. Ízében a whisky járulékos aromáját idézi, ezért hozzá hasonlóan értékeit magában fogyasztva, vagy kevés jégre töltve mutatja meg igazán. 

Már a második rumajánlót olvashatják a héten, hiszen rumhetet tart az iDrink. Ezért a világ minden tájáról válogatva, pusztán a külső benyomások és asszociációk nyomán tallózgatok az érdekesnek, érdemesnek tekintett palackokból. 

Még mindig egy legenda nyomán született italmárka, méghozzá a mély tengerek hatalmas lábasfejű szörnyetege, a Kraken lett névadója a Kraken Black Spiced Rum-nak. Korabeli tengerésztörténetek egész hajókat mélybe rántó példányokról regélnek, kinek zöld szemébe nézve az átveszi irányítást akaratunk felett. Manapság a steampunk művészeti - popkulturális stílus visszatérő karaktere, de született urban fantasy is a Kraken legendájára építve (China Mieville: Kraken).  A norvég partvidékről induló monda eljutott Barbados környékére, így a rum alapját a karibi-térségből származó (többségében barbadosi) tételek adják.

Fűszeres rum, bizonyára jól melegít sarkkör menti, fagyos tengeri hajóutakon vagy valamelyik Verne könyvet olvasva. Arrafelé hosszúak az éjszakák, akár fél évig is eltartanak, így válasszunk literes kiszerelést a spájzolásnál. Füles üvegben lötyög, fekete-fehér címkéje nem az a tipikus rumos stílus, nem is tetszik. Talán a fiatal márka miatt (2010. óta létezik) találták jó ötletnek a korabeli Szabad nép napilapot idéző megjelenést. Persze, a külső csak egy máz, csodás címke mögött is rejtezhet lőre. Olajos, mogyorós aromáit kifinomult vaníliás, kávés jegyzetei kísérik. Illatának édességét enyhe melaszos jelleg gazdagítja - írja róla gyártója. Azt hiszem, ezt tényleg meg kellene kóstolni, hogy a csomagolása keltette előítéletet eloszlassam.  

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr4012805354

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lüktet, hasogat, betompul 2017.09.12. 16:07:06

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztásának másnap jelentkező utóhatása a macskajaj. Jaj! Hiába hétfő, nem csak jajveszékelés van a Heti sajtóban. Hétszentség'17/36 2017. 09. 04. Az eső sem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása