Koponyába zárt italok
2017. július 31. írta: Jolly rumRoger

Koponyába zárt italok

Annak is megvan a maga bája, mikor kihalt sikátorban barna papírzacskó takarásából fogyasztjuk a Fehér bor márkájú fehér bort, mohóbbak egyenest kannából. Pedig általában többet érdemlünk, szeretteink még többet, kiknek ajándékba szánunk valami egyedi, stílusos nedűt. 

Hazánkban is kapható, elborult csomagolású italok között tallózgatok ma. Díszdobozokhoz gyűjtöttem tippeket, mikor összefutottam a zsugorított emberfejet utánzó "Dead Head Rum" palackjával. Amazonas-menti törzsfőnökök, hollywood-i kellékesek sem találhatnak kivetnivalót az autentikus népi fejzsugorítás e példányán.

aweteagueshowingmum.jpg

A palackról mi más juthat eszünkbe, mint mikor Jack Sparrow kapitány megkérdezi az apukáját: Anya hogy van? Leírása szerint a Dead Head Rum is egy elhunyt törzsi vezető emlékét őrzi. Találékony marketingesek élnek arrafelé. Az ital tölgyfahordóban érlelt, kávé és csokoládé ízzel, sok fűszerrel jellemzett fajta. A forgalmazó koktél alapanyagnak ajánlja elsősorban. Mexikóból származik, mint ahogy példáim zöme is.

Csekély spanyol tudással is lefordítható a KAH "Los Ultimas Dias" Blanco Tequila jelentése. Kézzel festett kerámia palackban (deklanter) 55%-os tequila lötyög. Íze a forgalmazó ajánlásában "Közepesen testes, igazán kifinomult, tiszta ízvilágú tequila". Sőt, hogy a koponya-palack mellett stílusos legyen az ital aromája is: "Lecsengésében egy csipetnyi földes íz érezhető". Hiszen por, s homu vogymuk.

De miért koponya? A tequila hazájában, Mexikóban járunk, ahol a halottak napja (Los Días de Muertos), másként a mindenszentek (Día de Los Difuntos) egy vidám és boldog ünnep. Ezen a napon a családtagok „együtt ünnepelnek” halottaikkal. A sírokat világító lámpásokkal, színes papírmaséfigurákkal és álarcokkal díszítik. 

Ha az edény tetszik, három darabos miniszettben is hozzáférhető

A gyerekek cukorkoponyát kapnak (calaveritas) és tequilát hordanak a sírokhoz, hogy inni is tudjon a halott, ha megszomjazna. Tehát ezek a festett koponya álarcok legalább annyira védjegyei a mexikói kultúrának, mint bőrnadrág a bajoroknak. Bár ez utóbbiból még nem ittam pálinkát.

Csodálkoznánk is, ha nem egy vodkás üvegen bukkanna fel a következő koponya, hiszen számos fedélzeti videó tanúsítja, hogy az oroszok merészen élnek és korán halnak. A fotónkon a cilinderes "Fekete halál" vodka mellett egy bevérzett szemű paprika-szarvas koponyát láthatunk. Valószínűleg chili kóstoló versenyen vett részt és nem őszinte a mosolya. A "250000 scovilles chilli" felirat konyhanyelvre lefordítva azt jelenti, hogy  a konyhás néninek 250 liter vizet kell önteni egyetlen grammnyi chili fűszerhez, különben csípni fog.

20535929_1908346432525474_501106825_o.jpg

Még mindig vodka és koponya (Crystal Head Vodka), ezúttal az elhíresült kristálykoponyára utal a koponya... ami kristályból lett kifaragva. Nemere István könyvéből ismerhettük meg a rejtélyesen misztikus fura titokzatos rejtélyt, miszerint angol felfedezők 1924-ben egy ősi maja város feltárásakor pre-kolumbán időkből származó kristálykoponyát találtak. Mivel a pre-kolumbánok még nem lehettek képesek ilyen finom megmunkálására a kemény anyagnak, nyilvánvalónak kiáltották ki a poszt-UFO származást és végigházalták vele a világot. Csalás volt persze, de sikeres.

20524239_1908346419192142_264093714_o.jpg

20517642_1908346399192144_23088269_o.jpg

Ez pedig mindennek a teteje, káromkodás már a címkén! Fuckoff Mini Likőr Party Set. Feltüzelve, s kontrollunkat vesztve a 15 százalékos, maró savval vetekedő italtól, arcába kiáltunk a halálnak vagy a portásnak a kollégiumi buliban. Az egész koncepció egy nagy képzavarnak tűnik.

fuckoff-partybox-minis-pet_partylikoer_party-spirituosen.jpeg

Végül pedig a koponyás Padre vodka, melyről egy nagyon szórakoztató idegen szinkron villan be. Darth Vader: "Luke, yo soy tu padre" Mindjárt lelohad azonban mosolyunk, ha rápillantunk 100% Weber kék agavéből készült Padre árcédulájára. A minőséget nem adják ingyen. Minden egyes palackot kézzel készítenek és a palackot díszítő fehér bőrt is kézzel kötözik rá. Míg a palackot záró fém koponya a mexikói kultúra, addig a bőrkötés a Lucha Libre mexikói küzdősport előtt tiszteleg.

20524416_1908346595858791_1041749936_o.jpg

A kitekintés nem volt teljes, ami bizonyítja az italok és palackjaik végtelen sokszínűségét. Láttuk azonban, a koponya nem csak gyászt és fekete-lila emós göncökben ténfergő goth tiniket jelképez, hanem az élet (pontosabban a halál) egy vidám, latinos felfogásában is visszaköszön. Legközelebb ismét Mexikó tájaira vezet palackokkal szegélyezett felfedező utunk. Addig se haljanak meg, szép napot! 

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr2912701885

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szívd fel begyem 2017.08.07. 17:03:11

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Volt a világon egy szegény asszony, annak volt egy kis kakasa. Csak ott keresgél, csak ott kapirgál a szemétben, egyszer talál egy gyémánt félkrajcárt. Arra megy a török császár, meglátja a kiskaka...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása