Italokat gyűjteni jó!
2017. június 29. írta: Gyökösi Attila

Italokat gyűjteni jó!

Gyűjteni gyakorlatilag mindent lehet, teszik is sokan. A gyűjtés szenvedélye alighanem egyidős az emberiséggel, sőt, jó eséllyel idősebb, hiszen a túléléshez minden élő szervezet számára szükséges a bőség idején történő felhalmozás. Persze, most itt már nem erről van szó, de a szenvedély, a felhalmozott készletekben való gyönyörködés öröme alighanem innen származik. A szeszesitalok sem kivételek ez alól, igaz, a gyűjtésüknek számos, nagyos is különböző oka lehet…
 
bowmore-1957-whisky-1.jpg

A legkézenfekvőbb talán az értékes, ritka, régi italok gyűjtése. Ennek sok fokozata lehetséges, aki például követi a nagy aukciósházak árveréseit, tisztában lehet azzal, hogy a borok esetében egy-egy több száz éves palack egészen csillagászati összegekért cserélhet gazdát, különösen, ha neves történelmi személyiséghez, esetleg fontos időponthoz köthető. Ebben a gyűjtési módban az a legszebb, hogy az italok eredeti funkciója, tehát hogy élvezeti cikként történő fogyasztásra készültek, teljesen háttérbe szorul. Ezek a palackok addig értékesek, amíg bontatlanok. Ráadásul komoly esély van arra, hogy az ízük már nem is jó, hiszen ki tudhatja, hogy egy mondjuk 224 éve és két hónapja palackozott bor vajon végig ideális módon volt-e tárolva, egyáltalán, a palackban található nedű alkalmas volt-e ilyen hosszú idejű tárolásra? Csak akkor derülne ki, ha kibontanánk, azzal viszont elvesztenénk az eszmei - és ez esetben valós - értékét is. Üzletileg persze ettől még ez lehet jó befektetés, bár egy törékeny palacknál azért talán vannak biztonságosabban gyűjthető műkincsek is.

gyujtemeny1.png
 

Ennél egy fokkal talán jobban érthető, ha egy-egy limitált darabszámban palackozott italfélét teszünk el a gyűjteménybe. Egy ismert, kivételes minőségű idős whisky vagy rum korlátozott számú kiadása biztos hogy őrzi az értékét, sőt, jó eséllyel az idő előrehaladtával ez növekedni is fog. Ugyanakkor ezek az italok akármikor meg is kóstolhatóak, ha az életünkben olyan eseményhez érünk, ami igazán különleges ünneplést kíván. Szintén jó, hogy itt nem feltétlenül kell vagyonokat költsünk, már néhány tízezer forintos kiadással is tulajdonosai lehetünk egy-egy limitált példányszámban palackozott, számozott üvegű párlatnak.

Itt egyébként van egy speciális, az előrelátó szülőknek való gyűjtési mód is. Ha gyermekünk születésekor beszerzünk néhány abban az évben palackozott/kiadott italt, normál bolti áron, akkor ezek nagyon jól jönnek majd a gyermekünk 18. születésnapján, vagy épp a diplomaosztó utáni ünneplésen. Csak arra kell figyelni, hogy valóban jó minőségű, ilyen távon jól tárolható italt válasszunk, és persze jól is tároljuk az évek alatt, lehetőleg ne igyuk meg.

A gyűjtés következő fajtája lehet a különleges palackok gyűjtése. Manapság a marketing nagy úr, szinte minden italgyártó bocsát ki egy-egy alkalomra, fesztiválra, eseményre készült speciális palackozású termékeket. Ezek csak egy-egy rövidebb időszakban elérhetőek, ekkor viszont általában nem is drágábbak a normál változatoknál.

Ezekből is össze lehet állítani egy szép kollekciót. Itt valóban a szép jelző a fontos, nyilván nem a beltartalom különlegessége adja a gyűjtés apropóját, hanem a szemet gyönyörködtető csomagolás. Ettől függetlenül itt is megeshet, hogy idővel komolyabb értékűvé válik egy-egy palack, hiszen a sztenderd, nagyobb mennyiségben készülő palackozásokra kevesen figyelnek oda, így idővel ezekből lehet hogy kevesebb marad, mint a drágább kiadásokból. Autós hasonlattal élve, simán elképzelhető, hogy most, 2017-ben nehezebb tökéletes, gyári állapotú egyes Golfot találni, mint mondjuk hasonló korú Jaguárt.

Szóval, az italok gyűjtése lehet érdekes hobbi, vagy akár jó befektetés is. Az italok barátai biztos megtalálják a hozzájuk és lehetőségeikhez legjobban passzoló gyűjtési módot.

Kezdjünk is neki!

PS: Ez a poszt eredetileg az iDrinks.hu blogjában jelent meg, náluk ráadásul szinte végtelen számban lelhetünk gyűjtésre méltó különlegességeket, mindenképp jó móka böngészni a webáruházuk készletét.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr5312627283

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az alkohol beszél belőled 2017.07.08. 23:50:14

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó cifra és beszédes, de lehelete kétségtelenül alkoholszagú! Hétszentség'17/26 2017. 06. 26. Hip hip hurrá utáni állapot! A legutóbbi maastrichti kocsmamesével a Kocsmaturistán 100 ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása