White Morgan rum
2017. november 16. írta: Jolly rumRoger

White Morgan rum

kisu_morg_04.jpg

Eljött a tél. A Kapitány hajóját egy veszprémi szárazdokkba vontatták és tengeri csavargásai helyét átvette a kandalló melletti koktélozás. Marék trópusi gyümölcs karéjában kóstolásra vár egy üveg víztiszta rum, mai vizsgálódásunk tárgya. "A melasz édessége borsos fűszerekkel, kókusszal, banánnal, vaníliával és citrusfélékkel keveredik" - ajánlja gyártója - így a körítés szinte teljesen tükrözi összetevőit.

A gyártónak érdekében áll felmagasztalni termékét, ezért mindig óvatosan kezeljük az olvasottakat. Első, önmagában fogyasztós tesztjéhez mintha Morgan kapitány távoli rokonai, a svéd Morganson és az orosz Morganovics hozták volna házi vodkájukat. A jó vodkának nincs íze - mondják, ennek is alig. A kupak lecsavarása után felszálló acetonszag elillan, majd határozottan alkohol jellegű folyadék marad utána. Nincs jó íze, de nem is számítottunk másra. Hangsúlyozom, ez szubjektív teszt, laikustól.

kisu_morg_08.jpg

A Captain Morgan White egy klasszikus fehér rum, melyet palackozás előtt egy évig tölgyfahordóban pihentetnek. Még megmelegedni sincs ideje - rémlik fel, és mivel a többi Morgan adatlapján sem találtam érlelési időt, vélhetően azok sem öregebbek. A Morgan egy olcsó tömegtermék és ha fogy rendesen, akkor minek tartogatni a raktárakban...  Megerősítve látom a hosszú ideig érlelős teóriát, mert sem a Diplomatico-t, a Presidente Marti-t, sem a teszten kiválóan szerepelt Ron Prohibido Habanero-t nem véletlenül teszik el 12-15 évekre.

kisu_morg_05.jpg

Kólával fokozatosan hígítva észre sem vesszük ízét és alkoholtartalmát, egészen a kb 30-40 százalékos határig. Onnantól is inkább a szesztartalom jelenlétét érezzük meg hirtelen, de akkor már késő. Sunyi ital és aljas dolgokat művelhetnek vele, mert percek alatt, kontrollálatlanul be lehet rúgni tőle. Létezése, hatásmechanizmusa alapjában kérdőjelezi meg a "Fogyaszd felelősséggel" gyártói tanács őszinteségét. Most egy szép díszdobozt és meglehetősen gagyi kivitelű korsót is kapunk mellé a TESCO-ban. Mégis azt tanácsolom, igyanak inkább színesebb Morgant, az is mindig akciós és legalább klasszikus rum íze van. Másnaposságot nem okoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr4113268527

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alko hol? 2017.11.21. 16:33:09

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények:  Aki keres, talál. A Heti sajtó témáit se a legyek hordják össze, de még csak nem is a robotok, szóval legalább annyira becsüljétek meg, mint mi az ingyenpiát. Hétszentség'17/46 2017. 11. 13. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám 2017.11.17. 10:13:16

A vodka és a rum között egyébként tényleg igen vékony a határ. A rum tág szabályozása miatt a finomszesz is „rumnak” minősül, hogyha nádmelaszból/nádléből készült és ha rá lehet fogni, hogy felismerhető benne a rumos jelleg. Nagyon sok divatosabb rum készül úgy, hogy a rendesebb rumot ilyen nád-finomszesszel blendelik (érleléssel vagy anélkül). Ha a keverékben magas a finomszesz aránya, akkor már ez is vodkaszerű lehet, de olyan is van, hogy ezt az „ipari rumot” önmagában palackozzák, és akkor végképp alig különbözik egy rossz vodkától. Hivatalosan csak annyiban, hogy a vodka olyan finomszesz, aminek már kb. egyáltalán nincs fajtajellege.

Jolly rumRoger 2017.11.17. 10:54:28

Szia! Köszönöm a türelmes és érdekes hozzászólást egy hozzáértő részéről!
süti beállítások módosítása