Álmodik a bakancslista - 1.
2017. szeptember 04. írta: Jolly rumRoger

Álmodik a bakancslista - 1.

Nagyon mélyről indulunk ma, Kedves Olvasóink, hogy annál magasabbra röppenjen italszemlénk felhozatalának színvonala. Az origót egy üveg Fregatt címkéjű, rumjellegű égetett szesz képezi, melyet szándékoltan és megérdemelten helyeztem lepusztult környezetbe a fotó kedvéért. Az élet kegyetlen és mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, mikor olthatatlan rumszomjunk napi betevője (betívója) egy cukornádat soha nem látott, nyílt láncú szénhidrogénekből pancsolt kommersz alkohol. Ne kerüljünk ilyen helyzetbe, illetve akkor már ne a rumkóstolás legyen fő problémánk. 

fregatt.jpg

Ne kérdezzék, honnan van, s mikor vetette utamba a sors. Mint egy Jókai regényhős bemutatása során, tudjuk, hogy mély titok, talán tragikus történet terhéről tanúskodik múltba révedő tekintete, de nem beszél róla. Találkozásunk apropóján született az ötlet, hogy a világ minden tájáról válogatva, pusztán a külső benyomások és asszociációk hatására számba vegyem az érdekesnek, érdemesnek tekintett palackokat. Kívánságlista következik tehát és egyszer lehet, ízlelésükre is sor kerül.

Diplomatico Reserva Exclusiva
Venezueláról manapság nem a kifinomult politika és diplomácia rémlik fel elsőre, így még kíváncsibbá tesz a fenti elnevezés. A megfejtés kulcsa egy történet, miszerint az Andok-hegység lábánál található Planas-völgyben élt egy nemes, aki nagyon finom rumot készített. Annyira, hogy Don Juancho készletéből egy nagykövet is bespájzolt, majd komoly tartalékot halmozott fel. Így kapta a „nagykövet tartaléka” nevet. A gyártó honlapján sokkal romantikusabb és lírában gazdagabb változatban olvashatják az italmárka eredettörténetét. 

Megkapóan historizáló külcsínnel kedveskedik a márkasorozatot jegyző cég tervezője. Régi, finom művű bankjegyeken, részvényeken vagy Verne-illusztrációkon találkozhatunk ilyen szürkeárnyalatos vonalrajzokkal. A színek hiánya még akkor sem zavaró, ha más rumcímkék piros-sárga árnyalataival jobban azonosulunk. Megvásárolhatjuk több kiszerelésben, díszdobozzal, pohárral vagy natúr kivitelben.

Elképesztően gazdag aromáját a trópusi gyümölcsök telt zamatán túl, lágy csokoládé és édes tejkaramellás karakterek határozzák meg, melyet lendületes narancsos jegyzetek és vaníliás karakterek színesítenek. Komplex ízvilágát igen hosszú, rendkívül érett lecsengés követi. A terméklapon található vásárlói értékelések is tetszésüknek adnak hangot, mikor a gyári leírásnak megfelelő erényekről mesélnek.

Presidente Marti 15 Years Rum
Szép pályaív, mikor családunk, szomszédaink, városunk lakói, majd az egész ország szemében kivívjuk a megbecsülést és végül elnökké választanak. Ennél menőbb már csak az lehet, mikor egy nívós italt neveznek el rólunk és már második évszázada nem nevezik át valami modernebb csengésű márkára. Így járt Dominika egykori elnöke, José Julián Martí Perez, kinek alakja fémjelzi a 15 évig érlelt rumfajtát. Tölgyfa hordóban érlelt fekete karibi  rum italkülönlegesség.

Zamatára kellemesen telt, érett karakter a jellemző, melyben az édes, karamellás, vaníliás jegyzetek kerülnek előtérbe. Kubai stílusú rum révén megkapó és erőteljes zamatgazdagság jellemzi, melyben élénk komplexitás és harmónia jelenik meg. Lecsengése közepesen hosszú, fűszeres, édes. Kapható 19 éves változatban is. Mindkettő 40 százalékos, hét deciliteres kiszerelésű.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr1812779526

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lüktet, hasogat, betompul 2017.09.12. 16:07:05

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztásának másnap jelentkező utóhatása a macskajaj. Jaj! Hiába hétfő, nem csak jajveszékelés van a Heti sajtóban. Hétszentség'17/36 2017. 09. 04. Az eső sem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása