Azt mondják, kis hazánk kifejezetten komoly tényező a világ keserű- illetve gyógynövénylikőr piacán. Saját, nemzeti márkánk, az Unicum esetében talán érthető a vonzalom, de ugyanezt tapasztaljuk a német gyártó, a Jagermeister fogyasztásánál is. Bár a 'hardcore' italkedvelők nem tartják túl sokra az ilyen meglehetősen sokféle növénnyel ízesített italokat, mondván, hogy egy tiszta, igényesen érlelt párlat (mondjuk egy rum vagy épp whisky) sokkal elegánsabb és szintén varázslatos ízeket rejt magában, a nép, - nyilván az agresszív és ügyes reklámkampányok hatására is - nagyon is kedveli ezeket a likőröket.
Azonban ezek a gyártók is figyelik a piaci trendeket, és időnként újítanak. Azt mindig is lehetett látni, hogy a különböző aktuális gazdasági nehézségek, vagy épp a válságok általában a prémium termékek piacát érintik a legkevésbé. És hát prémium terméket gyártani nyilván a gyártók presztízsét is növeli. Akárhogy is, az elmúlt időszakban mindkét gyártó szinte egy időben dobta piacra a prémiumnak szánt termékét, a Jagermeister a Manifest-et, az Unicum a Riserva-t.
Az Unicum terméke kereskedelmi forgalomban is kapható, legalábbis a gyártónál és néhány kiemelt webshopban. Azonban ez a gyártástechnológia folytán egy valóban limitált termék, így az ellátás valószínűleg nem lesz folyamatos, a készletek kifogynak (jelenleg például a Zwack webshopban sem elérhető). A Jagermeister is limitált kibocsátású, azonban itt bolti, palackos forgalmazásra nem is számíthatunk, ez a termék eleve csak kiemelt bárokban, pultnál, kimérve elérhető. (Kivétel persze van, de itt valóban csak néhány tucat palack a rendelkezésre álló mennyiség.)
Kezdjük a hazai gyártóval:
Az Unicum Riserva különlegessége egyedülálló gyártási eljárásában, a „dupla hordós” érlelésben rejlik. A termék alapját képező Unicumot a budapesti, Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb - 80 éves hordójában érlelik. A hosszú évtizedek során a hordó dongáiban képződött speciális anyag, az úgynevezett „fekete méz” karakteresebbé teszi a benne készült Unicumot. Érdekesség, hogy ez a cég legöregebb hordója, és az egyetlen, ami túlélte a második világháborút.
Ezt követi a tokaji aszús hordós érlelés. Ez az eljárás kerekséget, lágyságot és Tokaj utánozhatatlan karakterét adja hozzá az italhoz. Végül ezen karakterjegyek kiemelésére, lekerekítésére a Dobogó Pincészet 2007-es évjáratú Tokaji aszúját keverik hozzá az italhoz. Amint az Unicum jól ismert keserédes íze találkozik az érzékien édes Tokaji aszúval, az Unicum Riserva komplex ízvilága lágyabbá, de ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal. - Eddig a gyártói leírás. És hogy mit tapasztaltunk mi?
Hát, hasonlókat. Az bizonyos, hogy ez a változat igényli a hosszasabb ízlelést. A megszokott Unicum jegyek felismerhetőek, de a bor (pontosabban aszú) valóban nagyon megbolondítja, felrázza az ismert keserű aromát. Gyümölcsösebb, komplexebb, teltebb, mégis kicsit könnyedebb is. Érdekes kompozíció az bizonyos. (Jómagam kedvelem a hagyományos Unicumot és a Next változatot is, azonban a szilvás variáció például nem jött be. Ebben az italban van valami a szilvás verzió gyümölcsösségéből, de itt az egész sokkal kerekebb, és számomra sokkal bejövősebb.)
A német gyártó:
A Jagermeister reklámjai a jéghidegen szervírozott »buliital« témája köré szerveződnek. Ez rendben is van, azonban új termékük ehhez képest kicsit ismeretlen vizekre evez, ugyanis ez inkább az érlelt párlatok elegáns, kifinomult, lassú, minden kortyot kiélvező fogyasztásmódját célozza meg. Az 56-féle gyógynövényt tartalmazó alapváltozathoz képest számos különbséget találunk ebben a 4 évig fejlesztett változatban.
Több új összetevő található az italban, és ezek áztatása (macerálása) már 5 alkalommal történik, szemben az alap Jagermeisternél alkalmazott négylépcsős módszerrel. Szintén jelentős különbség, hogy itt kétfázisú érlelést alkalmaznak, amely során a nagy hordókban érlelt macerátumhoz kis hordóban érlelt párlatot öntenek. Ennek köszönhetően a kész italban jóval erősebbek a hordós érlelésekre jellemző fás, tölgyes jegyek. Ez a két különbség a címkén is feltüntetésre kerül, ahol „5 extra intense macerates” és „double barrel matured” megjelölést olvashatunk. A Manifest egy testesebb, robusztusabb, komplexebb változata az eredeti Jägermeisternek, magasabb alkoholtartalommal (38 térfogat %), és mintegy 10%-kal kevesebb karamelizált cukorral készül. Íze sokkal teljesebb, naranccsal, kardamommal, ánizzsal, gyömbérrel és vaníliával dúsítja a megszokott aromákat. Fontos lehet, hogy ennél a változatnál nem ajánlják az extra alacsony fogyasztási hőmérsékletet, itt csak enyhe hűtésre van szükség, hogy az aromák jobban kiélvezhetőek legyenek. A Jagermeister Manifest csak korlátozott mennyiségben kerül forgalomba, üzletekben nem tervezik a forgalmazását.
A Manifest íz- és illatjegyei is komplexebbek, mint a megszokott Jagermeister likőré. Az édes-gyógynövényes aroma ugyan fellelhető, de jól érezhetőek a vanília, az ánizs, a gyömbér jegyei. A Manifest szinte minden kortya új ízeket mutat, kiválóan kortyolgatható. Az aromák szépen összeállnak, az italnak nagyon komplex és mégis harmonikus utóíze marad a szánkban, ami a hagyományos Jagermeisterre kevésbé jellemző. Ebben az utóízében is jelentős a vaníliás hatás, és a fás, tölgyes jegyek is. Ami az illatát illeti: Becsukott szemmel is tudjuk, hogy ez bizony Jagermeister. Ugyanakkor az ízhez hasonlóan itt is sokkal összetettebb a kép. A vanília, a tölgy, az ánizs és a gyömbér kifejezetten érezhető, de az egész illatkép gyümölcsösebb, citrusosabb. Kifejezetten kellemes illat, minél tovább illatoljuk, annál több új jegyet fedezünk fel benne.
Mindkét likőrnél fontos lehet, hogy fogyasztásakor ne hűtsük agyon őket. A roppant komplex, dús aromajegyek meghálálják, ha szobahőmérsékleten hagyjuk hogy teret nyerjenek, kiteljesedjenek. Kis hűtés, esetleg egy (csak egy!) kocka jég, de a szobahőmérséklet a legjobb.
Részünkről mindenképp ajánljuk a kipróbálásukat, bár az is igaz, hogy mindkét termék alkalmas lehet arra is, hogy gyűjteményi célra vásároljuk. Hosszabb távon értéknövekedést is elérhetnek ezek a palackok, ugyanis kevés van belőlük, korlátozottan elérhetőek, és mindkettőből most van az első kibocsátás, ami néhány év múlva plusz értéket jelenthet. A Riserva esetében ugyan a termelés vélhetően folyamatos lesz, azonban az egyetlen használható hordó mindenképp korlátozza a készíthető mennyiséget. Manifest elviekben korlátlan mennyiségben gyártható, így várható, amennyiben sikeres lesz az ital, a jövő évtől kezdve már normál kereskedelmi forgalomban is megjelenik. De az idei, első palackozások mindenképp plusz értéket fognak képviselni.