Könyvvel könnyebb (a koktélkeverés is)
2017. július 19. írta: Jolly rumRoger

Könyvvel könnyebb (a koktélkeverés is)

Jolly rumRoger lassan szorgosabban posztol itt, mint mi, az alapítók. El is döntöttük, hogy bevesszük az alapcsapatba, írjon szaporán és szabadon, mi meg elhajózunk a karibi tengerekre. Mai posztja kicsit megosztotta a blog szerkesztőségét. András (BAP) mint afféle hivatásos italismerő, azt kérte, hogy az íráshoz had fűzze hozzá a saját véleményét is. Így is lett, de elsőként olvassátok Jolly posztját:

italkonyv1.jpg

Ez a blog a kulturált alkohgolfogyazstást (így sikerült begépelnem elsőre), tehát alkoholfogyasztást propagálja. Ehhez képest mai írásom címképe inkább egy kiadós ivászat hajnalára emlékeztet, már csak csikkel teli hamutál és néhány használt óvszer hiányzik róla.

Pedig a korhely enteriőr megkomponálása szándékolt. A kép fókuszában - ellenpontként - üres üvegek mértéktelen vedelést sejtető karéjában Antal B. Gábor - Hajós Katalin: Az italok világa, a világ italai című kötete feszít, mint az agyra tompítatlanul ütő mennyiségi fogyasztással szemben a visszafogott, változatos, minőségi italfogyasztást népszerűsítő mű. Nemrég bukkantam rá könyveim között, s ennek apropóján kis betekintést szeretnék adni a hazánkban kiadott koktélos könyvek kínálatába.

italkonyv5.jpg

Első kiadása 1986-ban jelent meg, mikor a Club 99, Éva vermut és a Rákóczi borpárlat dominált az italpiacon minőségi csúcstermékként. Nevezhetjük korát megelőző irodalomnak, hiszen csak a rendszerváltással nyíltak meg importlehetőségek szélesebb és minőségibb rövidital-választék, valamint a koktélok más összetevőinek terén. Természetesen azelőtt is volt élet - tanúskodik Koktélok és báritalok (Lázár Márta, 1974.) munkája - pusztán az alapanyagok beszerzése vált könnyebbé otthoni minibárok részére.

A kötet nem csak a koktélkészítésben hozott addig csak módjával látott újdonságokat, de a hazai könyvkiadás szép pillanatai közé tartozhatott megjelenése (Corvina kiadó) művészi kivitelezésével. A koktélok világa változatos kaleidoszkóp a színek és formák, ízék kavalkádjával. Az italok és kiegészítők, díszítőelemek, italcímkék, krómozott eszközök harsogó vizualitását visszaadni az ételfotózás, mint szakma igazi kihívása. Ezt a könyv teljes mértékben teljesíti, élvezetes böngészgetni csendéleteit. Én is azért vásároltam meg anno. 

Tartalma, mint egy tankönyv anyaga, lépésről-lépésre vezet be a koktélkészítés tudományába a kellékek felsorolásától, a műhelytitkokon és italnemek részletes bemutatásán keresztül egy bő receptkönyvvel zárulva. Tárgymutató segít eligazodni koktélreceptek százai között, míg nem várt mellékhatásokra gyógyírként a "Másnaposság ellen" fejezet nyújthat enyhülést. 
Fejezetei részletesen: Előszó helyett - A koktélkészítés kellékei  - Különleges kevert italfajták ABC-je - Gin és koktéljai - Whisky és koktéljai - Vodka és koktéljai - Rum és koktéljai - Borpárlatok, cognac, brandy - Pálinkák és koktéljaik - Likőrök és koktéljaik - Különleges borok és koktéljaik - Pezsgő és koktéljai - Kávés koktélok - Ha nagyobb a társaság - Másnaposság ellen - Általános tárgymutató

italkonyv6.jpg

Bemutatásának célja nem puszta nosztalgiázás, hiszen első és második kiadása (1994. megváltozott borítóképpel) könnyen megtalálható minden antikváriumban. 125 oldal, kemény fedeles (folyadékálló) külsővel.

Talán a fokozott érdeklődés miatt, de számos koktélos könyv megjelent az utóbbi években, zömük hasonlóan szép élményt nyújtó illusztrációkkal. Puszta felsorolásukkal szeretnék tippet adni az internetes keresés támpontjául. A válogatást megkönnyítette a moly.hu gyűjteményének böngészése.

  • Willmann András: Mixerkalauz (1986.) - 156 oldal • ISBN: 9630236958
  • Peter Schmoeckel: Klasszikus koktélok (2002) - 62 oldal • ISBN: 9635475926
  • Bártfai László: 155 koktél és kevert ital (2011) - 120 oldal • ISBN: 9789636845773
  • Schillinger Péter (szerk.): Koktélkalauz A-tól Z-ig (2004) - 316 oldal • ISBN: 9633677343
  • Peter Bohrmann: Nagy koktélkönyv (2008) - 560 oldal • ISBN: 9789637910333
  • Kurt Schmidli: Az italkeverés művészete (1995) - 192 oldal • ISBN: 9633670578
  • Antal B. Gábor: Bár-Ital-Tan - A bártender kézikönyve (2008) - 288 oldal • ISBN: 9789632864112
  • Naumann & Göbel : Koktélok – Klasszikus és trendi italok (2010) - 96 oldal • ISBN: 9783625123088

Összességében ennyi idő távlatából is ajánlom felkutatását akár a témában elmélyedni kívánó, akár a csodás képekre és az igényes könyvtervezés e példájára kíváncsi olvasók számára. Ha pedig kedvet kapnak, koktél alapanyagok fajták, ízek, színek és évjáratok széles választékában szemezgethetnek az iDrinks.hu áruházban.

Jó olvasgatást kíván Jolly rumRoger.

Eddig tehát Jolly szavai. És akkor lássuk, mint gondol erről BAP:

Rövid leszek. Mindenképp fontosnak tartom azzal kezdeni, hogy a fenti írás nagyon tetszik, - Jolly íráskészségét irigylem is - és igazából a tartalmával sincs semmi gondom. Azt azonban szakmámnál fogva mindenképp hozzáfűzném, hogy a koktélok világa ugyan nagyon színesnek és szabadnak tűnik, de ennek ellenére nagyon is pontosan előírt sztenderdeken nyugszik. Ez talán érthető, hiszen ha valóban kedvelünk egy kevert italt, akkor jogos lehet az elvárás, hogy New York-tól Szingapúrig pontosan ugyanazt kapjuk, ha a pultnál kimondjuk az ital nevét. Ezek a sztenderdek pedig olyan koktélrecepteket tartalmazó könyvekből ismerhetőek, amelyekre a szakma alapművekként tekint. Ilyen például: 

  • Jerry Thomas: How to mix drinks, (első kiadás 1862)
  • Harry Cradock: The Savoy cocktail book, (első kiadás 1930)
  • David Wondrich: Imbibe! (2007)

című kiadványa. Ezek a kötetek a világon mindenhol ismertek, és persze a számos mixer- és bártenderképző intézetben meg iskolában is ezeket használják. 

Koktélokról sokan és sokfélét írnak - ez egy hálás, és szép fotókkal elég jól eladható téma, ráadásul, ahogy Jolly is jelzi, a korábbi politikai berendezkedésnek köszönhetően itthon azért nincs is annyira agyon koptatva - és a kereskedelemben elérhető számos (vagy inkább számtalan) színes, képes kiadvány bármelyike jó szolgálatot tehet otthon. Azonban ha valóban beszippant a kevert italok világa, azért jó ha tudjuk, hogy profiként alighanem tovább kell lépnünk a 'könnyű' irodalmon, és a profi kiadványok közül kell válasszunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr912668649

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Igyál vizet, a főnök fizet 2017.07.24. 21:46:08

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények. Ezt a kört én állom! Már ami a Heti sajtóba belefér. Hétszentség'17/29 2017. 07. 17. Egy friss tanulmány annak járt utána, hogy vajon hány évesen öregszünk ki a féktelen partizásból. Kiderü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása