Új sorozatunkban néhány talán kevésbé ismert whiskyt mutatunk be kicsit közelebbről. Az első legyen a Highland-i régió egy igazán érdekes párlata, a Clynelish 14 éves itala.
A kelta nyelven „Elzárt legelő”-t jelent a lepárló neve, és rögös életúttal a háta mögött a mai napig kiváló párlatokat gyárt. Highland viharos zugában fekvő whisky üzem, többnyire a lágy, só szigeteki levegővel áthatott, és olajos karakterű párlatjaikról ismertek, és ez a 14 éves kiadás teljesen helyt áll a sztereotípiáknak.
Sutherland hercege által, 1819-ben alapított üzem rengeteg balszerencsés befektetésen, bezáráson, másod-, sőt, harmadvirágzáson is túlesett, pedig az alap koncepció jó volt, helybéli felvásárlási lehetőséget kívántak létesíteni a szigeten gabonát termelő földművesek számára.
A ma ismert Clynelish lepárló valójában 1967-ben alapult, de a korábbi üzem nevéhez szorosan köthető a Brora lepárló is, egészen az 1983-as bezárásáig. 2014-ben a Diageo 30 millió angol fontot költött a lepárló felújítására, és bővítésére. Jelenleg ez az egyik legészakabbra lévő whisky készítő szentély, büszkén képviseli a kelet Highland-i párlatokat a Diageo Classic Malt sorozatában.
Megjelenése: Tiszta, arany borostyán.
Illat/Aroma: Barnacukor, tejkaramell és viaszos aromák. Narancshéj és kekszes egyveleg.
Íz/Lecsengés: Mézes narancshéj, csokis keksz, olajos textúra. Zöldalma és fahéj, egy csipetnyi szegfűszeggel. Malátás, narancsos ízek búcsúznak egy csipetnyi só kíséretében.