Mindenki ismeri a vermutokat. Vagy mégsem?
2017. október 03. írta: Gyökösi Attila

Mindenki ismeri a vermutokat. Vagy mégsem?

A vermutok, vagyis az ízesített és növelt alkoholtartalmú borok régóta velünk vannak. Néhány - főképp olasz eredetű - márka, mint a Martini és a Cinzano fontos itala volt a rendszerváltozás előtti Magyarországnak, az akkori szűkösebb lehetőségek közepette ezek a vermutok fogyasztásuk közben mintegy idevarázsolták a szabadabb, nyugatiasabb, édesebb életet. Talán nem véletlen, hogy épp olasz italmárkák lettek ilyen ismertek, hiszen a 60-as, 70-es évek itáliai filmgyártásának ikonikus darabjai hozzánk is eljutottak, így az igazi 'Édes élet'-ről bennünk kialakuló képhez hozzátartoztak a fenti gyártók termékei. Az autósport rajongói is megszokhatták ezeket a márkákat, hiszen ebben az időszakban nemigen volt olyan versenysorozat, ahol ne lettek volna főtámogatók a likőrgyártók, az akkoriban még lehetséges dohányreklámok mellett, persze.

0ef7af3373b1cc17edf754d1c7fd5dca.jpg

A vermut (franciául: vermouth) vagy ürmösbor eredetileg olyan ízesített bor (likőrbor), melyet fehér üröm vagy bárányüröm mellett egyéb füvekkel, fűszerekkel ízesítenek. Készülnek édesített, és száraz változatok is, ez utóbbiak kissé kesernyésebbek, hasonlóan a keserű likőrökhöz. A kezdetek kicsit homályba vésznek, általában a turini Antonio Benedetto Carpano-t tartják a vermut feltalálójának. Találmányát még 1786-ban ismertette meg a világgal, és Vermouth-nak nevezte el, mert a fehér ürömmel és bárányürömmel (Wermut) ízesített német ürmösborok ihlették, mely növények azóta az abszint összetevőiként híresültek el. Persze, ha jobban belegondolunk, az ízesített borok vélhetően több helyen is megjelenhettek egy időben, hiszen az esetlegesen gyengébb minőségű bor ilyen módon történő ízesítésének gondolata, hogy úgy mondjuk, adja magát... Feljegyzések szerint a házilagosan készített vermut elterjedt volt már a késő 17. századi Itália Piemont tartományában, majd Carpano üzleti bemutatkozása után Torinóban kezdődött meg ipari előállítása. A mára meghatározó gyártók is hamar megjelentek, a Cinzano család 1816-ban, a Martini & Rossi 1863-ban kezdte a termelést.

Érdekesség, hogy a fő összetevőül szolgáló, egészségügyi megfontolásokból gyakran használt fehér ürmöt már Pitagorasz korában is borba és sörbe áztatták, Hippokratész pedig egyéb gyógynövények mellett már frissítő és gyógyító kezelésekhez is használta. A 19–20. század fordulóján az így készült vermutot az abszinthoz hasonlóan súlyos vádak érték növényi összetevői miatt, melyeknek akkoriban erős mérgező hatást tulajdonítottak, de ezek a bírálatok nem tudták megállítani az ital egyre növekvő népszerűségét.

Vermut persze házilag is készíthető, emlékszem, középiskolás koromban, a 80-as évek végén divat is volt otthon, üvegben a szekrény tetején érlelni/áztatni pár üveg borban különböző növényeket. Ilyenkor a fűszereket általában beleáztatják az égetett szesszel felerősített fehérborba, majd később leszűrik. Az üzemi előállítása ennél jóval összetettebb: a fűszerekből erős alkoholos oldattal készítenek kivonatot, amit aztán ülepítenek, érlelnek és finomítanak, illetve egyes vermutfajtáknál lepárolnak. Az ital összetevőinek (borok, kivonatok, etil-alkohol, cukor, esetleg karamell) keverése különös gonddal történik, és az ital többféle szűrésen megy át. Palackozás előtt érlelik és stabilizálják.

Általában három fajtáját különböztetjük meg a vermutoknak, a legszárazabbtól a legédesebbig: extra dry, bianco vagy white, és sweet vagy red. Az édes és a száraz vermutot aperitifként sokszor magában isszák, de a jól ismert Manhattan koktél is ebből készül. A száraz fehér vermut leginkább koktélok alapanyaga. A „vörös” (édes) vermutokat sokszor olasz vermutnak nevezik, a fehéreket pedig franciának, habár mindkét területen gyártják mindkét típust.

Ismertebb márkák ma is az olasz és a francia gyártóknál készülnek, ilyenek a Martini, Cinzano, Carpano, Chambéry, Gancia és a Noilly Prat.

A mai vermut koktélok elődjei is igen korán megjelentek, ismerünk olyan, 1869-ből származó feljegyzést, amely hűtött vermutból, citromhéj díszítéssel és egy kevés keserű likőrrel készített italról szól. A koktéloknak manapság is az egyik legfontosabb összetevője a vermut. Az is igaz, hogy a filmek tényleg sokat segítettek a népszerűsítésben, a már említett olasz klasszikusok mellett James (felrázva, nem keverve) Bond például sok rajongót hozott ezeknek a koktéloknak.

foodsofengland_bond.jpg

Az ismertebb vermutos koktélok pl. a Bronx (gin, édes vermut, száraz vermut, narancslé), Manhattan (rozs- vagy kanadai whisky, édes vermut és Angostura keserű), Negroni (egyenlő rész gin, édes vermut és Campari), a Satan's Whiskers (gin, száraz vermut, édes vermut, narancslé, narancslikőr, narancs keserű), vagy a Kubában egykor divatos El Presidente (rum, curaçao, vermut). Persze egyszerűbb kevert italok is vannak, mint például épp a Bond filmek vodka-martinije.

A kellően hűvös, gyümölcsös, pikáns, vagy esetleg kicsit kesernyésebb ízvilágú koktélok tökéletes hűsítők lehetnek a nyári melegben és az őszi kandallótűz mellett is, így mi sem tudunk mást ajánlani, minthogy mindenki kóstolja meg ezeket a vermutokat, és a velük alkotható fantasztikus koktélokat.

martini-696x355.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr6912925677

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sört, bort, békességet! 2017.10.10. 21:52:39

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Az emberek nem azért isznak, mert van mit inni, hanem fordítva. Azért van mit inni, mert ez egy olyan szükségre válasz, melyet csak az ital fedezhetett. A Heti sajtó erről szól. Hétszentség'17...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása