Első találkozás: Lamb's Navy Rum
2017. június 24. írta: Jolly rumRoger

Első találkozás: Lamb's Navy Rum

Tombol a kánikula és mi norvég fjordok tövébe vágyunk. Vagy legalább egy másik helyre, ahol másképp van meleg, mint a tetőtéri lakásban. Egy tortugai kalózkocsmába például, melynek zsivajában színes ruhákba öltözött, mosdatlan szájú és testű figurák hencegnek kalandjaikkal. Könnyűvérű kreol lányokat ölelnek, lapátkezeik az elmaradhatatlan rumos üveget vagy osztásnyi kártyát markolnak. Mi a vállukon kibicelő papagájok rikácsolásától nem zavartatva beletemetkezünk egy koktél karibi ízeibe és élvezzük a cukornádból erjesztett alkohol édes, erős zamatait. 

lambs01.jpg

Már 1930-ban megmondta egy reklámpszichológus, hogy nem konkrét terméket kell a vásárlóra tukmálni, hanem életérzést, amit az nyújtani tud. Ebből a szempontból a rum önhordó reklámtéma, hiszen már ovi óta ismerjük a tényt: a kalózok rumot vedelnek. Ne menjünk bele, hogy mennyire jó fejek voltak a kalózok, mert nem. Ettől függetlenül népszerűbb karakterek a popkultúrában, mint például a haditengerészek, akik szintén hajóval járnak és megfordulnak karibi vizeken is. Leginkább kalózokra vadászva. 

Lássuk be, a fesztiválozók közé siklóernyővel leereszkedő Morgan kapitány reklámszempontból hatásosabb, mint az angol haditengerészettel kapcsolatos képzelettársításaink. Bárhogy is, a matrózok kemény emberek, kiket a katonai fegyelem, tomboló tájfunok és kocsmai verekedések edzettek szikárrá. Szigorú szabályok szerint élnek és ilyeneket mondanak egymásnak: „Mr. Harper! Korbácsolja meg ezt az embert” vagy „Hol a sapkarózsája, tengerész?” Valószínűleg a rumjuk is tükrözi ezt az aszkétikus hozzáállást, mely törvényszerűen brutális kikötői verekedésekbe torkollik, hiszen valahogy le kell vezetni a felgyűlt frusztrációt. A tengerészrumnak tehát lórugásszerű hatás (rövid a kimenő) és magas alkoholtartalom (a sebek ellátására, ha felülkerekedne a kocsmai söpredék) jellemzőkkel kell bírnia. Elvileg. E gondolatmenetet alátámaszthatja a minden cikornyát nélkülöző címke is.  Ehhez képest a valóság rumtesztbe öntött tapasztalatai gyökeresen mások.
 spirits.jpg

Ritkán iszom és már ízlelőbimbóim is elsorvadtak, így bocsássák meg, ha laikus kóstolóként inkább buli-gyakorlati oldaláról, illetve hozzá kapcsolt életérzés-sejtésekkel mutatom be a Lamb’s Navy rumot. Az akciós Morgan kezdeti körömlemosó-utánérzetével szemben határozott olvasztott csokoládé illatot éreztem kibontás után. Gyermeknap a javítóintézetben. Leírása szerint „Fekete rum, igen aromás és testes, minimum 5 évig érlelik. Illatában a melaszos, barnacukros aromákon túl, telt fűszeresség és aszalt gyümölcsökre emlékeztető aromák köszönnek vissza. Enyhe édessége mellett, jellegzetes, meleg fűszeresség és kifinomult gyümölcsösség jellemzi. Nyomokban tölgyes jegyzetei is megmutatkoznak. Lecsengése enyhén száraz, melyben a tölgyes ízhatás dominál.” Higgyük el a részletekbe bocsátkozó gyári elemzést. Szerintem az összhatása épp olyan, mint egy jamaicai rohamrendőr igazoltatáskor. Fekete, erős és nagyot üt, de alapvetően jóindulatú.

13226881_556468241181941_2247419442659996921_n.jpg

Ez utóbbi erényét utóhatásai miatt kapta, melyek nincsenek. Kissé elszaladt a rumkóstolás, így szinte minden aspektusában próbára került a literes kiszerelésű ital. Három deci Navy és négy sör után a "lépcsőház aljában enyém lett a lány". Állíthatom, számos más alkoholtartalmú itallal szemben a Navy nulla másnaposságot produkál. Nincs az a magas árboc, ahonnan - kezünkben az üveggel - lezuhanva összetörne a vastag falú üveg. Ha igen, már mindegy. Praktikusan hatoldalú kialakítása, így nem fog legurulni a fedélzetről vagy erkélyről. Hasznos, mikor sürgősen szükségünk van egy random számra és nincs dobókockánk. Katasztrófa-elhárítási szempontból vizsgálva, Ariellel kijön a terítőből, ha bűnösen pazarolva felborítjuk a poharat. 

lambs02.jpg

"Ó! A híres tortugai repkény... még ma is elérzékenyülök.." (Thoreau)

Elérhetősége és ára is megérdemel egy szót. A rum népszerű tömegital. Olvastam valahol, hogy csak a Bacardi egyik palackozóüzemében évi 100000 litert használnak el a palackok átöblítésére. Hihetetlen veszteség, azonban jelzi: van még ott, ahonnan ez a mennyiség csatornába került. A boltok polcai - vagy egy jó webáruház, például az iDrinks.hu, ahonnan a tesztpéldány érkezett - számos változatát kínálják a rumnak vagy rumszerű italoknak (távozz tőlem, Aranyhajó párlat!). A Lamb's literes kiszerelésben alig 2000 forinttal drágább, mint a belépő szintű , már valóban rumnak nevezhető márkák, de minősége, aromái, dicséretes kiszerelése bőven megéri ezt a különbséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr6112617753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása