A Cachaca nem egy tánc!
2017. május 31. írta: BAP

A Cachaca nem egy tánc!

A cachaca (Ejtsd: kásaszá) Brazília nemzeti itala, amely elsősorban kevert italok alapanyagaként, de magában fogyasztva is remek élményt nyújt. Egyéb más (beszélő…) nevekkel is illetik honában ezt az italt, mint „cana”, „pinga”, „aguardente de cana”, de mind egy dologra vezethető vissza; a cukornádra. Ez az agricole rumokhoz hasonlóan készült szesz egy, a cukornád kisajtolt levéből készült párlat, amely ebből kifolyólag citrusos, fűszeres és édes jegyeket mutat.

caipirinha.jpg

A cachaca hajnala 1532-re eredeztethető, amikor is Brazília portugál megszállás alá került. A hatalmas méretű, de szegény ország számára a gazdasági nehézségek közüli kiutat a növénygazdálkodás jelentette. A zömükben portugál telepesek többnyire Afrikából behurcolt rabszolgákat dolgoztattak az ültetvényeiken, illetve néhány bennszülött lakost is „alkalmaztak”. Az akkoriban beindult hatalmas mértékű cukornádtermesztés egyenesen vezetett Brazília agrár exportjának felemelkedéséhez. Hatalmas területeken termesztették a nádat és ezek a régiók lettek az ország gazdasági bázisai. A legenda azt mondja, hogy egy svájcból betelepült feltaláló, Erasmus Scheltz által kifejlesztett módszerrel felgyorsult a cukorgyártás, és a cukormalmoknál dolgozó portugálok és rabszolgák megkóstolták a habzó, mézédes szirupot és elkezdtek kísérletezni a lepárlásával, mert az ital alkalmasnak tűnt a felejtésre, a honvágy csillapítására.

A 20. századra kialakult nagyjából a cachaca jelenlegi alakja.

Mint minden valamire való nemzeti ital, a cachacát is kezdetben illegálisan párolták és „fű alatt” árusították. Később a kormány is rájött, hogy hatalmas export lehetőség rejlik ebben az italban. Nemzetközi szervezetekben azonban még a ma is tart a harc, hogy milyen módon törvényesítsék a cachaca eredetét, jellemzőit.

A rumgyártásra általában jellemző (kivéve többek között a már említett agricole rumok) a cukorgyártás melléktermékeként keletkező melasz helyett, a cachaca-nál kisajtolt cukornádlé erjesztésével kezdődik a készítés. Persze ez sem teljesen általános, van olyan gyártó, aki melaszból főzi a cachacát. (Nyilván azért, hogy még nagyobb legyen a kavarodás.) A rummal szemben (96%) ezt a főzetet nem párolják többre mint 75%. Ebből kifolyólag kevésbé letisztult és még magába foglalja a cukornád jellemző jegyeit. Itt is, mint minden alapanyagnál sokat számít a termőterület, vagyis a terroir. (Főleg Minas Gerais-ban, a délkeleti részen, nagyüzemben São Paulo-ban, délen, valamint Ceará és Pernambuco régióban északkeleten készítik.) Brazília különben valóban komoly játékos, a világ legnagyobb cukornádtermelő országa, az éves, több mint 500 millió tonna termesztésével a világ termelésének egyharmadát állítják elő.

A cukornád aratás után nagyon kényes és sok odafigyelést igényel. 24 órán belül kell kisajtolni a levét és szűrés és ülepítések után kezdődhet meg a fermentáció. A fermentálás viszonylag gyors folyamat a magas cukortartalom - és egyéb körülmények: a magas hőmérséklet, és a nagy páratartalom - miatt. A lepárlás a megszokott menetben történik, hol kisüsti, hol rektifikációs lepárlókban. A kész terméket (pihentetés után) rögtön lehet palackozni. Ezen típusú italok általában olcsóbbak, és citrusosabb jegyeket tartalmaznak. Természetesen vannak érlelt változatok is (minimum 1 év és 50% cukornádpárlat tartalom), melyek kerekebb és komplexebb jegyeket mutatnak.

Bár a cachaca általában kevert italok alapanyagaként ismertebb, otthonában magában is fogyasztják és mi is erre buzdítunk mindenkit, mert vannak olyan változatok, amelyek valóban meglepően finomak.

cachaca.jpg

Ajánlás:

Ypioca Empelhada Prata

Az Ypioca cég viszonylag ismertebb a cachaca kedvelői körében. Ez az ital csak és kizárólag a cég tulajdonában lévő ültetvényekről használ alapanyagot, és ebből kifolyólag kimondottan jellegzetes. A prata jellege a 2 éves Freijo fahordós érlelésből következik. Maga az üveg egy nádfonást visel, amely a brazil kormány által, a csökkentett munkaképességü emberek foglalkoztatási politikájának eredményeképpen, teljesen kézzel fonott általuk.

Aroma: Éretlen banán, friss kenyér, zöld dió, és tutti-frutti...

Íz: Édeskés, bár milyen is lenne. Zöld alma és vajas, fahéjas jegyek váltakoznak. A végére előjön a citrusosság.

Pontszám: 80,5/100

Leblon Cachaca

Egy érdekes fúziót követtek el a cég lepárló mesterei. Egységesítik a tradicionális cachaca gyártást, és az európai borkészítést. Gilles Merlet, cognac lepárló mester segítségével készülnek, ezek a (szinte) tökéletes italok és állításuk szerint: „A francia ráhatás, teszi ezt a kiváló szeszt művészivé!”

Amikor kitölti az ember a poharába, és megforgatja, akkor felfigyelhet apróbb „lábakra” amik azért érdekesek, mert egy 6 hónapos cognac hordós érlelésű szeszhez képest, sűrűbb jellemzőket mutat. De egy kis utána járás után kiderült, hogy hozzáadott cukrot tartalmaz (6 gramm/liter) és valószínűleg ez eredményezi ezt a testesebb kinézetet.

Aroma: Elsőre jönnek a zöld jegyek; cukkini, friss földesség. Végére megtaláljuk a cukronádas édességet és citrusosságot.

Íz: Eltéveszthetetlen szőlős jegyek. Itt is visszaköszön a cukkini és a földes jegyek. Komplex és kellemesen édeskés egy bekúszó citrus-héj lecsengéssel.

Pontszám: 84/100

Receptajánlat: (gondolom, lehet sejteni, melyik kevert ital receptjét írjuk ide …)

Caipirinha (bevált recept)

  • 6 cl Cachaca
  • 1 egész lime cikkekbe szedve
  • 3-4 bárkanál nádcukor (vagy 1.5-2 cl 2:1-es cukorszirup (személy szerint jobban szeretem a nádcukrot, mert nem fog annyira elelegyedni az italban és ad egy kevés ropogósabb textúrát az italnak)
  • zúzott jég

A lime-ot és a cukrot a pohárba tesszük. (Itt megjegyzem, hogy ha a szirupot választjuk, akkor azt még ne tegyük bele az italba mert a következő lépésnél a több folyadék könnyebben kispriccel a pohárból!) Törőfával kipréseljük. Megtöltjük a poharat zúzott jéggel (tele!) és hozzáöntjük a cachaca-át. Egyik kezünkkel és egy szalvéta segítségével letakarjuk a poharat és egy kis résen benyúlva, a bárkanalunk segítésével egységesre keverjük az italunk. (Opcionális: ha olyan poharat választottunk, akkor a boston shakerünk segítségével össze is rázhatjuk az italt.)

Személyes megjegyzés: Jelenleg ez a kedvenc kevert italom!

Persze ha valaki kedvet érez a próbálkozáshoz, akkor lehet helyettesíteni a lime egy részét, vagy egészét egyéb gyümölcscsel, pl. eper, mangó, narancs stb. Mindenképp nagyon ajánlom a kipróbálását!

Itt felénk cachaca persze nem kapható minden sarki kisboltban, de nagyon szép választékot találtok például az iDrinks.hu italkereskedésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr9212555969

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itatja magát 2017.06.06. 13:59:31

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó nem magáz, itt pertu van. De ha tényleg itatna valaki, ettől is szívesen eltekintünk, addig meg szorgalmasan itatjuk magunkat. Hétszentség'17/22 2017. 05. 29. Miért leszünk másnap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2017.06.30. 18:34:30

Nekem egy brazil étteremben azt mondták, hogy a cachaca helyes kiejtése a "kácsászá", persze nyilván félre is érthettem 3-4 Caipirinha (kájpirinyá) után :-))
süti beállítások módosítása