A LEGYEK, Uram!!
2017. július 23. írta: BAP

A LEGYEK, Uram!!

Musca Domestica. Drosophila Melanogaster. Így talán kevesen ismerik őket, pedig a közönséges házilégy és a muslica sokunk által ismert, és gyűlölt. (elnézést azoktól, akik kedvelik ezeket a rovarokat, de most nem hozzájuk szólunk!)

legy_2.jpg

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban találkozhatunk otthonainkban, autónkban, szabadban, tömegközlekedésen és sajnos, a bárunkban is ezzel a sokunk számára nehezen elviselhető 'jelenséggel'.

Persze a távol tartásuk viszonylag könnyen megoldható, de manapság nem divat a csilláron lógó sárgás spirál, amely tele van az elhullott támadók tetemeivel, és ezzel egy jelet hagyva a további érdeklődőknek, a valószínűsített sorsukról… Meg nem is mutat jól egy bárban!

Van egy arany szabály: A tisztán tartás, ez minden esetben segít a légy és muslica gond megszüntetésében. (De most hagyjuk figyelmen kívül ezt az evidenciát és gondolkodjunk, úgy, hogy minden alkalmazott, kolléga, takarító személyzet és bártulajdonos megfelelően takarít!)

fruit-flys-793x526.jpg

A rovarok szaglásérzéke, az erre szolgáló receptorok szinte tökéletességig fejlettek szinte evolúciós csúcsteljesítménynek tekinthetőek. Érzékeny kis szerveikkel könnyedén megtalálják az általuk vágyott zsákmányt, és apró méretük miatt egyszerűen hozzá is férnek. Ajtók és ablakok nyílásain behatolva, hamar képesek „beköpni” ételeinket, italainkat, és bőven elég akár csak egy nőstény. A házilégy nősténye akár 9000 petét is lerakhat egyszerre, amelyeknek elég 8 nap a petétől, a kifejlett egyedig való átváltozás. És ha maximálisan meg is bízunk a szúnyoghálónkban, akkor is ott van az a tényező, hogy az általunk vásárolt gyümölcs már „fertőzött” … A muslica kevésbé könnyen állítható meg a szúnyoghálóval, és habár csak közel 500 petét rak le egyszerre a nőstény, testméretükből adódóan kevésbé észrevehetőek.

Kutatók felfedezték, hogy a szájrészükön található érzékszerv könnyedén megérzi, hatalmas távolságból is a glicerolt, amely az erjesztés folyamán képződik az élesztő által.

Mire kell odafigyelni:

  • Ne hagyjuk nyitva az italokat! Itt meg kell említenem, hogy a csőrös-csöves kiöntők is csak könnyű akadályt jelentenek a rovaroknak, és nem fogják kihagyni azt az édes illatú nedűt pusztán azért mert van egy kiöntővel rendelkező kupak az üvegen. Ki kell azokat is venni, és rendesen lezárni az üveget! (A pálinkás üvegbe is belemásznak, és legalább viszonylag szép halált hallnak…)
  • Az elöl hagyott nedves szivacsok és kendők is remek „táptalaj”. Érdemes kimosva, és kiszárítva szabadon hagyni ezeket. Ugyan úgy vonatkozik a felmosófejekre.
  • Álló víz. Akár a csapnál vagy csak a felmosó vödörben lévő víz egy éjszaka alatt megfertőződhet. A lefolyókat ildomos tisztítószerrel beáztatva otthagyni!
  • A sörös csapok átmosása és a sörtálca tisztán hagyása rengeteget lendít a muslica és légymentes jövőkép felé, ugyanis az sörélesztőnek a jellegzetes illata még napközben is vonzza az embereket, hát még este a rovarokat…
  • Takarjuk le a felvágott gyümölcseinket, vagy tegyük el őket egy jól zárható dobozba!

Este, zárás utánra van egy jó tanácsunk, hogy miként kerülhetjük el a reggeli nyitós csapatnak a meglepetést, ezen a téren:

Egy tálkába belerakunk gyümölcsöt (Itt akár beszélhetünk megmaradt ananász szeletekről, vagy a facsart citrus belsejéről.) és meglocsoljuk édes vermouth-tal, vagy ecettel. A tetejére teszünk egy hártya alufóliát és szúrunk bele kis lyukakat. A rovar bejut… de ki már nem tud…

Légynél szintén hatékony, ha egy műanyag palackba öntünk egy kevés édes levet és mosogató szert. Az oldalára vágunk egy kis lyukat és ott hagyjuk estére.

fruitflytrap-58a275155f9b58819c1f11f4.jpg

Fontos odafigyelni, hogy ezek a rovarok ne terjedjenek el az üzletünkben. Nem túl vendégbarát, ha a pultnál ülő szerelmespár elé tett italból, egy bárkanál segítségével kell kiszednünk a fuldokló rovart, vagy ha át kell szűrni esténként a pálinkákat, mert a cimkén nem szerepel, a „muslica ágyon érlelt” kifejezés…

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr6612681907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.23. 18:30:17

Az utolsóként említett légycsapdát mindjárt kipróbálom. De van egy kérdésem: a mosogatószer miért kell bele?

Void Bunkoid 2017.07.24. 07:59:38

Az örök kérdés: muslica vagy muslinca? :)

Balandpet 2017.07.24. 08:51:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: :D tudományosan nem bizonyított, de nálam bevált! A glicerinek a mosogatószerbe segítik a rovarok által kedvelt illatok párolgását és bebódítják kóstolásjor őket...

Balandpet 2017.07.24. 08:53:13

@Void Bunkoid: Nagymamám szerint muslica, szerintem muslinca... :D de sose tudjuk meg az igazságot!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.24. 09:18:56

@Balandpet:

Én első körben csak kólával próbáltam, de nem működött.

A tudfürdőkben is van glicerin? Mert nálunk itthon csak tusfürdő van, azzal szoktam mosogatni, mert az nem készíti ki annyira a kezemet.

Infamous 2017.07.24. 13:23:06

"A rovar bejut… de ki már nem tud…"
Eddig bírtam olvasni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.24. 14:04:08

@Infamous:

Pedig nem hülyeség. Kívülről a lyuk a rovar számára kitüntetett pont, onnan érzi a szagot. Odabenn viszont minden irányból intenzíven érzi a szagot, na meg ő nem a nem-szagra repül, hanem a szagra, így a lyuk odabentről már nem kitüntett irány, ahová repülnie kellene.

Ezért aztán kb. akkora a valószínűsége annak, hogy véletlenül ki tud jönni, mint amekkora a lyuk és a flakon belső felületének hányadosa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.24. 14:04:43

Hamarabb fullad bele a szörpbe.

Infamous 2017.07.24. 14:06:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem azért, mert hülyeség, hanem azok a hármaspontok megmarták a szaruhártyám.
süti beállítások módosítása