World Of Coffee - Versenyek #1 Cup Tasters
2017. június 18. írta: Weasel.kv

World Of Coffee - Versenyek #1 Cup Tasters

Hozzá szokhatunk már, hogy dugó van az albertirsai úton hiszen sokan használják egérútnak, illetve, ha éppen valami kiállítás van a Hungexpo-n akkor a sok kiállító cég ki-, bepakolásnál, és végül a látogatók is közlekednek itt… A hét közepén ez történt, viszont ilyen még nem volt. Nem a megszokott évről-évre megrendezett utazás vagy esküvő kiállítás zajlott. Most valami más valami, ami nem csak a magyarokat de az egész világot megmozgatta. Jöttek Ausztráliából, Kínából, Kolumbiából és sorolhatnám még az országokat. Ami biztos, a reptéren a drogkereső kutyáknak nem lehetett könnyű dolguk, hiszen mindegyikük csomagja valami fura illatot árasztott, ami elnyomja ezek illatát, mindegyiknek kávé illata volt, ugyanis a kávés világ legnagyobb eseményének idén Budapest adott otthont. Minden évben két ilyen eseményt szerveznek, az egyiket Európában, a másikat valamelyik másik kontinensen.

woc.png

Az esemény a World of Coffee névre hallgat, itt megtalálható minden, ami valahogyan kapcsolódik a kávéhoz. Jönnek zöldkávé forgalmazók, pörkölő gépeket gyártó cégek, csésze készítők is. Nagyon impulzív egy ilyen kiállítás, és eseményekben gazdag három napot tudhatunk magunk mögött. A kiállítók, előadások és kóstolások mellett még nagyon fontos része a WOC-nak hogy itt kerül megrendezésre a versenyek világbajnoksága. Minden ország, ami megfelel a SCA (Specialty Coffee Association) verseny szervezési követelményeinek, megrendezheti az országos kávés versenyét, aminek a bajnoka részt vehet a VB-n. Tehát az adott évben legjobban szereplő kávés emberei jöttek el most hozzánk, hogy megmutassák mit is tudnak ők abban a 7+1 versenyszámban. Itt el is érkeztem ahhoz, amiről a mostani bejegyzésem szólni fog: A versenyek!

De előtte még pár fontos információ; Ahogy feljebb írtam, egy évben két ilyen kiállítást rendeznek, ezért a versenyeket is szétosztják a két eseményre. Budapesten a Brewers Cup, Latte Art, Cezve/Ibrik, Cup Tasters és a Coffee in Good Spirits kategóriákat tartották meg. A másik eseményt novemberben Szöulban fogják megrendezni, ott lesz a Coffee Roasting és a Barista kategóriákban.

Jah igen, ez a hét versenyszám van, de miért írhattam az előbb a + egyet? Mert van még egy verseny, ami megrendezésre kerül, de ez nem az SCA szervezése alatt, de mégis általában egybe esik a VB-je ezekkel a versenyekkel ez az AeroPress bajnokság. De akkor nézzük is miről szólnak ezek a versenyszámok.

 cup.jpg

Cup Tasters

Hogy miért ezzel kezdem? Úgy gondolom, ez mindennek az alapja, hiszen itt az ízérzékelésről van szó. Hogyan állíthatom, hogy én csinálom a világ legfinomabb kávéját, ha nem is érzem két kávé közötti különbséget? Ez a versenyszám nem egy látványos, sőt mondhatni elég fura látványt és élményt nyújtó verseny. Biztos mindenkinek a nagymamája mondta anno az ebédlőasztalnál, hogy “Szépen edd azt a levest, ne szürcsöljed!”. Na hát ezek a versenyzők ezt nem fogadták meg, itt igen is megy a hangos szüpürtyölés, már majdnem annyira, hogy azzal versenyeznek ki tudja hangosabban csinálni. Egyesek még ki is köpik a kávét! Na de komolyra fordítva a szót, amellett, hogy ez tényleg így van, tudatosság is van mögötte.

A verseny maga arról szól, hogy oda lépünk egy asztalhoz, ahova szép gondosan el van helyezve 24 csésze, összesen 8 szektorra bontva, minden szektorban 3 csésze háromszög formát alkotva összetolva. Feladatunk, hogy a három csészéből megtaláljuk a kakukktojást, mindezt 8 perc alatt. Természetesen tiszta fekete kávéról van szó, a szabályzatban megvan határozva, hogy hány napja kellet, hogy pörköljék, még az is hogy milyenre lehet pörkölve. Minden italt ugyanolyan eljárással, és ugyanazon hőfokon készítik. A versenyzők kanállal kóstolnak, szektoronként legalább két csészébe kötelező belekóstolni mielőtt kiteszik az egyiket. A csészéket nem szabad megemelni, hiszen az egyik alján ott van egy pötty, ami jelzi majd az ellenőrzésnél, hogy sikeres-e a találat. Ha úgy döntöttünk, hogy a szektorból az egyiket kitesszük, akkor azt már vissza nem vehetjük. Talán ezek a legfontosabb szabályok. A többi ránk van bízva. Ez a versenyszám nem egy pontozásos verseny, itt nincsenek bírói szubjektív döntések. Egy egyszerű igen vagy nem dönt. Igen előfordulhat, sőt elő is szokott fordulni hogy többen is ugyan annyit találnak el a nyolcból, ilyenkor nyeremény felezés van mint az ötös lottónál. Na jó nem, mindenkinek mérik az idejét és ilyenkor az jut tovább, vagy esetleg nyeri meg a bajnokságot aki gyorsabb volt.

Elsőre nem tűnik nehéznek ez a versenyszám, és pont ezért ha van lehetőségünk, akkor egyszer próbáljuk ki.

Hallottam már párszor azt hogy nem kell ehhez más mint egy kanál, nem kell erre készülni… Nem árulok el nagy titkot, hogy akik ilyet mondtak vagy nem indultak végül versenyen, vagy nem értek el semmilyen eredményt. Vb-n szereplők teljesen mást állítanak. Igen is, készülni kell! Rengeteget kell kóstolni, verseny előtt a jobbak komoly diétába fognak, hogy tisztítsák a szervezetüket az intenzív ízektől.

csabi.jpg

Idén már másodszorra Magyarországot Balogh Csaba képviselte ebben a versenyszámban, aki a Pomo D’Oro pultvezető barista/bartendere. Felkészülésben Horváth Lajos, 2013-as Cup Tasters világbajnok segítette, aki a Casino Mocca egyik tulajdonosa, pörkölő mestere. Csaba elmondása szerint egész évben kerülte a fűszeres ételeket, szinte nem ivott alkoholt és még a dohányzásról is leszokott. Aki nézte az idei versenyt vagy követte az eseményeket láthatta hogy elég erős mezőny fejlődött ki mostanra. Volt szerencsém a kiállításon az egyik csoportot megpróbálni... De nem sikerült eltalálni! Mondjuk nem ezért de azt kell feltételeznem az összes csoport nehéz lehetett. Tavaly Csaba a Shanghai-i versenyen 35 indulóból 15. helyezést ért el. Idén 40 indulóból 5 találattal a 36. lett. De a tavaly második VB győzelmét megszerzett Costa Rica-i srácnak se sikerült az első fordulón túljutni, a 28. helyen végzett 6 találattal. Hat találattal csak Freda Yuan-nak (UK) sikerült a selejtezőből tovább jutnia, aki ezzel a döntőig menetelt és második lett. Ezt a 6 találatot mindössze 2:47 alatt teljesítette. (Nem rossz...) Az idei bajnok Lok Chan Hong Kong-ból.

Elég hosszúra sikerült ezt a versenyszámot bemutatnom, de még így is vissza fogtam magam. Napokat tudnék beszélni arról, hogy milyen különbség található a kávék közt, vagy bármi kis apróságról, ami szerintem érdekesség, de lesz még rá lehetőség. Hamarosan jövünk a következő versenyszámmal.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr8112604687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása