Utolsó kommentek:

Bafana 2018.11.18. 18:00:33

tanulság: pálinkát kell inni!

Bejegyzés: A nagy glutén-összeesküvés!

Dinkainka 2018.03.30. 14:28:02

@aszfaltparaszt: boróka,kömény, ánizs,koriander.

Bejegyzés: A gin és az alkímia

aszfaltparaszt (törölt) 2018.03.30. 12:38:42

de fasztó van a ginnek fenyőszaga?

egyetlen pija amit nem éresznek meg rajtad mer olyan szaga van minta fokkrém

Bejegyzés: A gin és az alkímia

O.Ádám · http://abszint.com 2018.03.29. 12:05:27

Visszatérő motívum a blogon, hogy a kezdetleges technológia miatt kezdték fűszerezni a párlatokat, de ez a polgári szeszfőzésre igaz (a 14-15. sz. fordulójától), nem a gyógyszerészetire. A 12-13. században az égetett szesz csak (kanalas vagy csöpögtetős) gyógyszer volt, nem igazán számított az élvezeti értéke. A borból, gyógyszerész felszereléssel, gyakran többszörösen/sokszorosan desztillált aqua vitae-k egyébként valószínűleg nem is voltak annyira rosszak, bár olcsók sem. Az az igazán rossz alkohol, ami natúrban évszázadokon át közel ihatatlan volt, az polgári szeszfőzdékben készült, jobbára gabonából.

A gyógyszerészeti alkoholhoz eredetileg azért használták az (akkoriban egyébként már nem sokra tartott) gyógynövényeket, mert a vízhűtéses lepárlás forradalmat csinált a vegyészetben, és elterjedt a nézet, hogy lepárlással mindenből kinyerhető annak legnemesebb, leghatásosabb esszenciája, az „ötödik eleme”. Az eleve csodaszerként tisztelt finomított alkoholt a gyógynövények desztillációval „felerősített” erejével egészítették ki. (Míg a 14. századtól kezdve ismert likőröket gyakran csak áztatással készítették.)

A középkori gyógyítás, gyógyszerészet fejlődésében alapvetően nem a kolostorok és a szerzetesek, hanem az egyetemek és az ott végzett orvosok/gyógyszerészek voltak a meghatározók. Vajákosok, füvesemberek, boszorkányok (??) pedig valószínűleg csak akkor ismerkedtek meg a szeszfőzéssel, amikor az már polgári foglalkozásként is elterjedt. Vagy még később.

A középkori alkímia valóban tág, de lényegében kettős terület volt: a gyakorlati oldala valódi vegyészet sok-sok helyes és hasznos tapasztalattal, az elméleti oldala viszont lényegében a (természettudományos) nemtudást kitöltő projekciókból állt, amiket nem a kémia vagy a fizika, hanem a mélypszichológia szemszögéből lehet értelmezni és komolyan venni. Így megmaradt az „eredeti” alkímia szellemisége is, még ha nem is változatlan formában. Azt viszont fontos tudni, hogy az alkímia nem foglalkozott orvosi értelemben vett megelőzéssel és gyógyítással. Talán Paracelsus volt az első, aki érdemben próbálkozott az alkímia és a gyógyszerészet szintézisével.

A titokzatosság marketingje nem az italoknál, hanem valahol az újkori kuruzslók által, csodaszerként eladott (szintén csepegtetős/kanalas) tinktúráknál kezdődhetett, amik divatját még Paracelsus gyógynövényes „elixírje” alapozta meg. Ezeknél a növények szerepe végképp nem az íz javítása volt, sőt: a kuruzslók többnyire egymással versengve próbáltak minél erősebb és ocsmányabb ízt összeállítani, mert ez tette „hitelessé” a készítményt. Gyógyhatásuk nem nagyon volt a placebón kívül, de ez pl. a mai homeopátiás szerek sikerét sem ássa alá. Az italok terén valószínűleg a Chartreuse robbantotta be a titokzatosság elemét, amikor 1764-ben likőrt készítettek a korábban megjelent tömény elixír receptjére alapozva.

Bejegyzés: A gin és az alkímia

Jolly rumRoger 2017.11.17. 10:54:28

Szia! Köszönöm a türelmes és érdekes hozzászólást egy hozzáértő részéről!

Bejegyzés: White Morgan rum

O.Ádám · http://abszint.com 2017.11.17. 10:13:16

A vodka és a rum között egyébként tényleg igen vékony a határ. A rum tág szabályozása miatt a finomszesz is „rumnak” minősül, hogyha nádmelaszból/nádléből készült és ha rá lehet fogni, hogy felismerhető benne a rumos jelleg. Nagyon sok divatosabb rum készül úgy, hogy a rendesebb rumot ilyen nád-finomszesszel blendelik (érleléssel vagy anélkül). Ha a keverékben magas a finomszesz aránya, akkor már ez is vodkaszerű lehet, de olyan is van, hogy ezt az „ipari rumot” önmagában palackozzák, és akkor végképp alig különbözik egy rossz vodkától. Hivatalosan csak annyiban, hogy a vodka olyan finomszesz, aminek már kb. egyáltalán nincs fajtajellege.

Bejegyzés: White Morgan rum

Jolly rumRoger 2017.09.10. 16:02:35

Hát igen, néhány reklámról nehéz eldönteni, hogy az abszurd vagy a groteszk kategóriába tartozik-e. Mikor felkavaróan gyors képvágásokkal a hatalmas mennyiségeket magukba döntő, bulizó fiatalokat mutatják egy percen keresztül, a végén pedig felirat: Fogyaszd felelősséggel :)
Persze, a körfűrészlapra is ráírják, mindenki a maga egészségének kovácsa, ők szóltak :)

Azt hiszem, a tequiláról mindent leírtál, amit valaha is le akartam írni.

Bejegyzés: Last day - tequilával

kkm.furdancs 2017.08.30. 14:32:58

Már több Hogyan készült epizódot láttam palackozókról. Annyira automatizáltak, hogy valóban nagyvonalú gesztus a kis sorozatú töltés tőlük, hiszen az átprogramozás és gépsor érintkező felületeinek elmosása több idő, mint megtölteni 1000 palackot.

Bejegyzés: A független palackozók

O.Ádám · http://abszint.com 2017.08.03. 15:59:37

@Balandpet: Skóciában is számon tartják, csak 2009-ben átnevezték „blended malt”-ra. Nem zavaros kategória, egyszerűen különböző helyeken készült hagyományos malátawhiskyk keverékét jelenti (nem tudom, milyen gyártókra gondolsz és melyik országban). A blended whisky nem a különböző alapanyagokról szól, egyféle gabonából is lehet blended whiskyt csinálni, ha egy részéből „tisztaszeszt” főznek. A Nikka All Malt se a skót, se az ír, se az amerikai szabályozás (sem pedig a whisky szakmai hagyományai) szerint nem minősülne malátawhiskynek (hanem blended whiskynek).

A Nika All Malt ugyanazért nem vatted malt, amiért pl. az a 100% kukoricából készült amerikai whisky sem kukoricawhisky (vagy bourbon whisky), amelyik 80% fölé (a gyakoriatban 94 fölé) finomított kukoricaszeszt tartalmaz. Mert ez az a konkrét dolog, amitől egy whisky blended whisky lesz. Az All Malt nagyon jól helyt áll, csak nem vatted malt.

Maga a blended whisky koncepciója az, ami zavaros (a fogyasztók szemében), mert a skótok próbálják úgy beállítani, mintha egyszerűen „többféle whisky keveréke” volna. A skót blended whiskyre igaz, hogy mindig maláta- és gabonawhiskyk keverékéből áll, de nem ez teszi a blended whiskyt.

Bejegyzés: Whisky-t szeretnék, 10.000 Ft alatt, ajándékba...

Balandpet 2017.08.02. 07:35:44

Véleményem szerint az All Malt megfelel a Vatted kategóriának, Az igaz, hogy skóciában 2009-óta nem nagyon tartják számon ezt a kategóriát, de ez más égtáj.
A rektifikációs és a kisüsti lepárlásnál is malátát használnak és a kettőnek az érlelt keverékét palackozzák, persze ez a blend nem feltétlenül csak kettő tételből áll. De az All Malt (a gyártó állítása szerint se!!) tartalmaz NEM maláta párlatot.
Az is igaz, hogy egy nagyon zavaros kategória a vatted mert az olcsó előállítás érdekében van olyan gyártó aki gabonapárlatot is tesz az italába (és akkor itt kis is ütődött ez), de véleményem szerint a Nikka cégnek ezen terméke jól helyt áll ezen a bizonytalan kategória közepén.

Bejegyzés: Whisky-t szeretnék, 10.000 Ft alatt, ajándékba...

O.Ádám · http://abszint.com 2017.07.26. 11:49:27

Csak érdekességképp: a Nikka All Malt valójában nem vatted malt, hanem a blended whiskyk egy borzasztóan ritka fajtája, amiben a hagyományos whisky és az ipari finomítású gabonaszesz (mert a blended whiskynek ugye az a mindenhol érvényes lényege, hogy e kettőből áll) egyaránt árpamalátából készül.
Fogyasztóként ez azért érdekes, mert így az érzetét sem igazán a malátawhiskyknél megszokott testesség, hanem a (prémium) blended whiskyk jellegzetes, olajos könnyedsége határozza meg, szóval aki vatted maltot vár, az egy kicsit meglepődhet. Egyébként tényleg nagyon jó whisky az árkategóriában, meg a többi is, amennyit ismerek belőlük.

Bejegyzés: Whisky-t szeretnék, 10.000 Ft alatt, ajándékba...

Infamous 2017.07.24. 14:06:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem azért, mert hülyeség, hanem azok a hármaspontok megmarták a szaruhártyám.

Bejegyzés: A LEGYEK, Uram!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.24. 14:04:43

Hamarabb fullad bele a szörpbe.

Bejegyzés: A LEGYEK, Uram!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.24. 14:04:08

@Infamous:

Pedig nem hülyeség. Kívülről a lyuk a rovar számára kitüntetett pont, onnan érzi a szagot. Odabenn viszont minden irányból intenzíven érzi a szagot, na meg ő nem a nem-szagra repül, hanem a szagra, így a lyuk odabentről már nem kitüntett irány, ahová repülnie kellene.

Ezért aztán kb. akkora a valószínűsége annak, hogy véletlenül ki tud jönni, mint amekkora a lyuk és a flakon belső felületének hányadosa.

Bejegyzés: A LEGYEK, Uram!!

Infamous 2017.07.24. 13:23:06

"A rovar bejut… de ki már nem tud…"
Eddig bírtam olvasni.

Bejegyzés: A LEGYEK, Uram!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.24. 09:18:56

@Balandpet:

Én első körben csak kólával próbáltam, de nem működött.

A tudfürdőkben is van glicerin? Mert nálunk itthon csak tusfürdő van, azzal szoktam mosogatni, mert az nem készíti ki annyira a kezemet.

Bejegyzés: A LEGYEK, Uram!!

Balandpet 2017.07.24. 08:53:13

@Void Bunkoid: Nagymamám szerint muslica, szerintem muslinca... :D de sose tudjuk meg az igazságot!

Bejegyzés: A LEGYEK, Uram!!

Balandpet 2017.07.24. 08:51:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: :D tudományosan nem bizonyított, de nálam bevált! A glicerinek a mosogatószerbe segítik a rovarok által kedvelt illatok párolgását és bebódítják kóstolásjor őket...

Bejegyzés: A LEGYEK, Uram!!

Void Bunkoid 2017.07.24. 07:59:38

Az örök kérdés: muslica vagy muslinca? :)

Bejegyzés: A LEGYEK, Uram!!