Jó szelet, Morgan kapitány!
2017. július 07. írta: Jolly rumRoger

Jó szelet, Morgan kapitány!

Egy italgyártó marketingjéhez szervesen hozzátartoznak az egymással harmonizáló külső jelek, melyekkel azonosítjuk a márkát. Az ital címkéje, üvegének formája és jellegzetességei, no és persze az értékesítést segítő kampányai. Az erősen idealizált kalózos nosztalgia mellett Captain Morgan a bulizós hangulatra alapozta reklámjait. Bár kínálatának zöme tagadhatatlanul az elérhető árú tömegital kategóriába esik, sikeresen építettek fel egy egyedi és modern, mondhatni 'trendi' brandet.

morgan1.jpg

A reklámkarakter Morgan férfias jelenség, mely nem nélkülöz némi főúri finomságot. Azonnal látjuk, hogy nem valami odvas fogú tahóval hajózunk ki, hanem kultúremberrel, "jó" kalózzal. A címszereplésével készült promóció videók szinte 'Karib-tenger kalózai' minőségűek látványban és rendezésben is. A termék körítése sikeres tehát, ebben kis írásban pedig magát a Captain Morgan rumot szeretném szubjektíven véleményezni.

Lássuk a műszaki jellemzőket: A Morgan alkoholtartalma 35-40 százalékos tartományban mozog, kivéve a jeges teát (17) és a kókuszos italt (21). Biztosan viták alapját képezi, hogy milyen erős italra alapozzuk koktélunkat, avagy elfogyasztása utáni programunkat. A 80%-os Stroh segítségével már kisebb állatokat preparálhatunk - nem beszélve májunkról -, míg egy gyengébb ital íze elveszik a koktél forgatagában, magában kortyolva pedig megkérdőjelezi, hogy miért nem sört iszunk inkább. (Élménycentrikus megközelítésből fakad véleményem). A 40% tehát egy korrekt középérték.

morgan05.jpg

Vannak italok, melyek hatásmechanizmusában mintha kódolva lenne az agresszió vagy szlávos mélabú. Egy bizonyos tájegységről származó házi pálinkától már ujjnyi is elég, hogy oroszul próbáljunk beszélni, vagy baltával induljunk a kocsmába. Morgan másképp engedi láttatni a világot. Csak saját (ritka) tapasztalataimmal tudom interpretálni hangulatát. Ha felelősséggel fogyasztjuk (ezt mindig hangsúlyozza gyártója), kortyolgatva - koktélban vagy kólával - egy állandó vidám kedélyt alapoz meg. A céges infókat még nem kotyogjuk ki, de már pozitívan tudunk beszélni akár munkahelyünkről is. Az állapot fenntartása utántöltést igényel.

Kevesebb felelősséggel róva esténk ösvényét, egy kiadós morganizálás sem vezeti lépteinket (vagy azokét, akik minket visznek) a detoxikálóba, de inkább ne feszegessük a májkárosítós ládát. Ami már nem esik jól, az pusztán másnaposságunkat alapozza meg. Lehet, csak tévedek, de a nagyáruházakban kapható akciós példányoknál enyhén körömlakkos aroma száll fel kinyitáskor. Gyorsan elillan és utóhatásaiban nem tapasztalni szénhidrogén alapú vegyi anyagok meglétét. Némely, gyógynövény-telített ital után sokkal nehezebben találunk fel a reggeli buszra, a geil íz és alacsonyabb alkoholtartalom dacára.

morgan01.jpg

Ízvilágáról szólva, a hivatalos gyári ajánlás telt melaszos, gazdagon fűszerezettként jellemzi a kommersz fekete Morgant, míg a Spicedben vanília dominál. Rum íze van - állítom cifra túldicsérés nélkül - semmi olyan gyomor- és arcideg berángatós mellékhatás, melyet olcsó, rumjellegű égetett szeszes italoknál tapasztalhatnánk. Ezeket általában „Delelő-Stop-Sport” és hasonló bukolikusan népies elnevezésű italmérésekben leljük fel és funkciójuk alulmutat a minimális, ízélménnyel szemben támasztott igényen is. Nos, a kommersz Morgan ennél sokkal finomabb, korrekt alternatíva mindenkinek, aki szereti a rumot, megfizethető áron. Minden étteremben-kocsmában fellelhető, népszerű márka.

morgan08.jpg

Ízekben, árban és kiszerelésben széles választékot találunk az iDrinks.hu rumos pincéjében, ahol vagy 19 fajta sorakozik a virtuális polcon. Említésre méltó különcségek a sarki boltok kínálatához képest például az ágyúgolyót formázó literes „Cannon Blast Rum”, az egyedi megjelenésű "1671 Limited Edition" historizáló fekete palackjával és a Morgan fehér rum. Kedvező árfekvésével a három literes (!) üvegben kínált Spiced Gold ajánlott nyugdíjasoknak, nagyobb rendezvények ellátására, vagy ha csak egyszerűen tartunk az eljövendő szűkös időktől.

morgan02.jpg

Jó szelet, kellemes szórakozást!

Jolly Roger

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr3312647295

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A pénzemet én máma mind elmulatom 2017.07.10. 09:41:14

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Nézd meg, mennyit költöttél alkoholra, és mi lett a vége! Az ingyen pia sokkal sokkal jobb. A Heti sajtót elolvasni se kerül semmibe, tégy meg ennyit magadért. Hétszentség'17/27 2017. 07. 03. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása