A japán whiskylepárlók - II.
2018. május 25. írta: BAP

A japán whiskylepárlók - II.

Ahogy írásunk első részében már említettük, az a japán whiskyk ismertsége az 1900-as évek folyamán folyamatosan nőtt. Azonban a valódi, komoly áttörés csak mintegy 30 éve történt, amikor is komolyabb szakmai körökben is felfigyeltek az eddigre már valóban jó minőségű párlatokra. Ebben nyilván nagy szerepe volt annak, is, hogy ekkor már tényleg sok, komoly tapasztalattal bíró lepárló volt a szigetországban, amelyek ráadásul meglehetősen egyedi és csak rájuk jellemző whiskyket készítettek.
 
 

Ezek a lepárlók a szigetországban szétszórva helyezkednek el, és persze számuk azért messze nem éri el például a Skóciában található - mintegy 100 - lepárlók számát. Japánban nagyjából tucatnyi whiskylepárló található.
 
A jelentősebbek északról délre haladva:
 
Yoichi (Nikka): 1936-ban alapított lepárló különlegessége és egyedisége, a prémium párlatok készítése mellett, a széntüzeléses üstök használata. Asahi cég tulajdona. A „Nagymester” Taketsuru által alapított üzem.
 
Miyagikyo (Nikka): 1969-ban, szintén a Taketsuru által alapított üzem. Asahi cég tulajdona.
 
Mars, Shinshu: 1984-ben alapított lepárló, Japán legmagasabban elhelyezkedő whisky üzeme. A középmezőnyhöz tartozik előállított mennyiségben. A magasan lévő területek, jó környezetet biztosítottak az érleléshez. A tulajdonos a Tokiwa.
 
Chichibu: Japán legfiatalabb lepárlója a maga 10 évével. 2008-ban alapított üzem, amely a Tokiwa cég tulajdonában van, még nem rendelkezik egetrengető éves termeléssel, de fejlődő, és kiváló termékeket tesznek lehetővé a kóstolásra.
 
Karuizawa: A nagymúltú cég, mára egy legendává vált. 2006-os bezárása és 1955-ös megnyitása között remek párlatokat adott a világnak, és a mai napig lehet vásárolni az utolsó hordókból palackozott alkotásokból.
 
Hanyu: 1946-tól 2000-ig működő lepárlót, Ichiro nagyapja alapította. Tulajdonos: Tokiwa
 
Mars, Yamanashi: Tokiwa nem túl hosszúéletű üzeme, 1960-tól 1984-ig tartott, mikor is az üstöket átszállították a Shinshu-hoz.
 
Hakushi: 1973 óta üzemelő lepárló a Yamazaki márka egyik legnagyobb üzeme.
 
Fuji Gotemba: 1973-ban alapított lepárló az ikonikus Fuji hegy lábánál fekszik, és hogy egy kicsit a megalománia is felüsse a fejté, az egyébként pedáns nép lepárlóinak kultúrájában, így ez lett a VILÁG legnagyobb lepárlója, a cseppnyi 520 ezer négyzetméteren elterülő üzemével.
 
White Oak: Az Akashi, nagyjából annyit tesz, hogy „napfényes város”, és a Kobe öböl és a környezet nyújtotta adottságok remek tulajdonságokkal ruházza fel Japán ezen whiskyeit.
 
Yamazaki: 1924. A bűvös év. Előző részünkben kicsit jobban részletezzük ennek a lepárlónak a történetét, de elég annyit itt is megemlíteni, hogy Japán legrégebben üzemelő whisky üzeme.
 
Togouchi: Egy picit kakukktojás itt a listán, ugyanis nem lepárló, hanem kereskedőház és Skóciából veszi a malátapárlatot, és Kanadából a gabonapárlatot, de a varázslat a helyszínen történik! Ott blendelik, érlelik, palackozzák és alkotnak egy csodát.
 
Talán egy lepárlót még érdemes említenünk; A Saborumaru-t. Ji-Whiskyt gyártanak, amit a legegyszerűbben egy táj-autentikus, kistermelői, kézműves whiskynek lehetne nevezni. Ez a lepárló már az 1800-as évek vége fele készített érlelt gabonapárlatokat, de a nemzetközi törvények szerint nem lehetett még teljes mértékben nevén nevezni az italt. Nagyjából 1953-ban kapta meg a whisky lepárlás jogosítványát és azóta a kereskedelembe is forgalmaznak, többek között Japán legöregebb whisky-jét.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr513837330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása