Ismerjük meg a sherry-t
2018. május 07. írta: BAP

Ismerjük meg a sherry-t

A csodálatos andalúziai Jerez de la Frontera város környéki szőlővidékek Kr.e. 1100 óta (amióta a főníciaiak bemutatták a borgyártást a spanyoloknak) kényeztetik kiváló termékeikkel a fogyasztókat. A területhez igazán köthető italfajta Sherry, ami egy erősített bor, és igazán különleges borféleség.
 
 
A sherryket elsődlegesen Palomino szőlőből készítik, de az édesebb változataihoz és blendeléshez Pedro Ximénez szőlőt és muskotályt  is használnak. Könnyed „asztali” boroktól kezdve, a sűrűbb, sötétebb érlelteken át, az édeskés desszertborokig megtalálható mindenkinek a kedvence. Spanyol törvények vonatkoznak a gyártásra, és a származási területre. Csak az a palack viselheti a sherry feliratot, ami megfelelő gyártási folyamaton ment át, és a sherry háromszögből* származik!
 
A készítés során az erjesztés befejezése után, szőlő alapú párlattal állítják be a végleges alkoholfokot, de csak akkor, ha az újbor egy évet legalább pihent. Először egy öregebb sherry-vel keverik, és aztán adnak hozzá még frissebbeket. Miután ezek megtörténtek, teszik hozzá a borpárlatot, így az nem sokkolódik a hirtelen alkoholtól.
 
A finón, vagyis a hordóban töltött idő alatt az ital tetején, a levegővel érintkező felületen kialakul egy élesztő szerű réteg, amit flor-nak neveznek. A flor hatalmas szerepet játszik az oxidálódástól való védelemben és az ízkarakterek kialakulásában.
 
Azok a sherry-k amelyek az Oloroso típusba esnek, kb. 17%-os alkoholtartalomra vannak erősítve és kevésbé alakul ki rajtuk a flor (a magasabb alkoholtartalmat nem minden baktérium és gombafajta viseli el). Ezek az italok színben is erőteljesebbek, sötétebbek, mert az oxidáció jobban hat rájuk. Mivel a teljes kiérés után történik a erősítés, ezért általában a sherry-k szárazak, és később, hozzáadott anyagokkal édesítik.
 
A sherry rendszerint solera eljárással készül.
 
  • Fajtái: Fino ('tiszta/szép spanyolul) A legszárazabb és leghalványabb a tradícionális fajták közül. Hordóérlelt és flor védte. 15 – 17 % között, 0 – 5 g/L cukortartalom.
  • Manzanilla egy könnyed variánsa a Sanclúr és Barrameda területekről származó sherry-knek. 15 – 17 % között, 0 – 5 g/L cukortartalom.
  • Manzanilla Pasada egy olyan Manzanilla amelyet az érlelés folyamán oxidáció ért és ebből kifolyólag mélyebb színei vannak és gazdagabb, teltebb ízei. 15 – 17 % között, 0 – 5 g/L cukortartalom.
  • Amontillado egy olyan változat amit részlegesen flor alatt érleltek, és oxidálás is történt. Ezáltal valahol a Fino és az Oloroso között helyezkedik el. 16– 17 % között, 0 – 5 g/L cukortartalom.
  • Oloroso ('illatos' spanyolul). Nagyrészét érte oxidáció így mélyebb, sötétebb színü és gazdagabb ízekkel bír. Alkoholfokát 18-20 % közé állítják be. 17 – 22 % között, 0 – 5 g/L cukortartalom.
  • Palo Cortado-t hasonlóképpen érlelik mint a Amontilladot (kb 3, 4 1évig), de vagy vélettlen, vagy szándékosan (erősítéssel) megszüntetik a flor-t és közel az Oloroso-hoz hasonló karaktert ér el ízeiben. 17 – 22 % között, 0 – 5 g/L cukortartalom.
  • Jerez Dulce. Vagy Pedro Ximenez vagy Moscatel szőlőt használnak hozzájuk. 15 – 22 % között, 160+ g/L cukortartalom.
 
* Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda, és El Puerto de Santa María.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr5413722394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása