Rumok kategorizálása 2. - Gargano módszere
2018. április 26. írta: BAP

Rumok kategorizálása 2. - Gargano módszere

A múlt héten ott hagytuk abba, hogy talán eljött az idő a rumok rendszerbe foglalására is. Az biztosra vehető, hogy ezt a lépést már nagyon időszerű megtenni. Az elmúlt időben sokat változtak maguk az italok és a róluk kialakult kép is. Kijelenthetjük, hogy a rumok felnőttek és kamaszkor elhagyásával egy rendszerre van szükségük.
 
 
Mint írtuk, megkülönböztetésükre és kategorizálásukra eddig nem túl sok segítséget kaptunk. Felismerhetjük az arany, a sötét, illetve a fehér rumokat, tudhatjuk, hogy honnan származnak, illetve több esetben az érlelési idő is rendelkezésre áll, viszont laikusként, egy új tétel kipróbálása előtt ezek az adatok gyakran kevésnek bizonyulnak.
 
Voltak próbálkozások és kezdeményezések komolyabb kategorizálásokra, ezek azonban csak bizonyos területekre voltak szabva, bár adott országon-régión belül tökéletesen működtek is, jelenleg rumot több mint 60 országban állítanak elő, így ezek a helyi szabályozások aligha vághattak rendet a "káoszban". Ezt a helyzetet bár sokan felismerték, végül Luca Gargano és Richard Seale vállalták magukra azt a hálátlan feladatot, hogy megalkotnak egy globális szisztémát, ami megkönnyítheti, mind a vásárló, mind a rum előállítójának helyzetét. Eldobva az eddig megszokott földrajzi, illetve szín szerinti osztályozást, ők a scotchoknál megszokott jelölésekre támaszkodva alkották meg a Gargano-rendszert.
 
A rendszer lényege, hogy a gyártási módszeren alapszik, de nézzük, miről is van itt szó:
  • PURE SINGLE RUM – Melasz + 100% Hordó érlelés, többlépcsős lepárlás
  • PURE SINGLE AGRICOLE RHUM – Cukornádlé +100% Hordós érlelés, többlépcsős lepárlás
  • SINGLE BLENDED – Keveréke a több lécsős és a tradicionális oszlopos lepárlásnak
  • TRADITIONAL RUM – Tradicionális oszlopos lepárlás
  • MODERN RUM – Modern / Ipari többoszlopos lepárlás
  • A.O.C. MARTINIQUE RHUM AGRICOLE – Martinique rumjainak megvan a saját osztályzása.
Magyarázat:
Pure = 100% többlépcsős lepárlás
Single = Egy adott lepárlóból származó
Spiced = Fűszer hozzáadásával készült
 
Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért is jó nekünk. A válasz egyszerű, ugyanis akár csak a whiskyknél, itt is már a címkéről tudhatjuk majd, hogy mit is rejt a palack. Nem utolsó szempont a lepárlók szempontjából sem, hogy egy-egy megmérettetésen saját, külön kategóriájukban indíthatják el termékeiket, ami igazságos és kiélezett versenyhelyzetet teremthet, ezzel inspirálva mind jobb és jobb termékek gyártására a cégeket. Mi már alig várjuk, hogy ennek az egésznek mi, fogyasztók igyuk meg a levét!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr8313722382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása