MILYEN A JÓ JÉG?
2018. április 23. írta: BAP

MILYEN A JÓ JÉG?

Azért sokan tudják, hogy rengeteg kevert italnak a kvintesszenciája a jó jég. Persze lehet próbálkozni silányabb minőségű változatokkal is, de megnézhetjük magunkat egy vizes Frozen Fruit Daiquiri szervírozásakor, hogy bizony a jattot nem nagyon sajnálhatjuk, ha ezt voltunk képesek kiadni a kezünkből.
 
 
Persze mélyebben is belemehetünk (és valószínűleg fogunk is később) a tökéletes jég mikéntjébe és hogyanjába, de előbb alapozzuk meg a dolgokat.
 
Ahhoz, hogy jó italokat keverhessünk, megfelelő mennyiségű és minőségű jégnek kell rendelkezésünkre állnia. Ha zsákos jeget rendelünk, vagy veszünk akkor megvan az esélye, hogy szállításkor megolvad és visszafagyasztani nem feltétlenül éri meg, mert a fagyasztóban csak összetapad, tömbösödik és plusz idő újra darabjaira törni.
 
Próbáljunk a fagyasztóból kivett jéggel úgy bánni, mintha vámpír lenne a napfényben. Minél gyorsabban, „frissebben” dolgozzunk vele. Az ideális jég kemény, nem vizes felületű és érintésre a bőrünkhöz tapad. Ha jégtartóban készítünk jeget, akkor használjunk szűrt vizet, vagy palackozott vizet. A vendéglátásban használt jéggépek, tökéletesek tudnak lenni számunkra, akár otthoni használatra is. A gyártói oldalakon érdemes a paramétereknek utána olvasni és jól átgondolni, melyik a megfelelő számunkra. Fontos, hogy kicsit becsüljük túl az általunk gondolt jégfogyasztásunkat, és az alapján válasszunk, mert a leírásokban feltüntetett mennyiségek csak ideális körülmények között jönnek elő a gépből, és azok nem mindig valósulnak meg otthoni, nem „laboratóriumi” környezetben. Inkább több legyen, mint kevesebb.
 
Ha koktélt készítünk, sose használjuk kétszer ugyan azt a jeget, akkor se, ha megint ugyanazt az italt csinálnánk meg magunknak. Tiszteljük meg magunkat, a vendéget és nem utolsó sorban az italt azzal, hogy egy tiszta új shakerben használunk, tiszta új jeget. Ha egy kevert italt jéggel szervírozunk, akkor teljesen töltsük meg a poharat. Nem csak, hogy jobban néz ki az ital tőle, de a több jég tovább marad meg és nem vizesíti fel az italunkat gyorsan. (Persze vannak kivételek. Pl.: Old Fashioned stb.) Ha zúzott jégre van szükségünk, akkor is törekedjünk a friss, és nem vizes változatokhoz. Vannak egyszerű jégaprítók, amik megkönnyítik a munkánk, vagy egyszerűen egy konyharuhába, vagy textilzsákba zárva, egy fakalapács vagy nyújtófa segítségével, mi magunk is kiadhatjuk a fáradt gőzt…

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr7613722176
süti beállítások módosítása