Beszéljünk a független palackozókról...
2018. március 16. írta: Gyökösi Attila

Beszéljünk a független palackozókról...

Aki követi az alkoholos italok világát, az jó eséllyel ráébredt már, hogy itt pontosan ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint bármelyik másik élelmiszeripari vagy vegyipari területen. Vagyis ezen a piacon is a tőkeerős, egyre nagyobb méretű vállalatkomplexumok kebelezik be az ismert gyártókat és az általuk felépített márkákat. A boltok polcain persze a jól megszokott palackokat találjuk továbbra is, de ha utánanézünk a háttérnek, rájöhetünk, hogy az ezeket gyártók jó része bizony alig fél tucatnyi cégcsoport tagjaként működik.
wemyss-single-casks-feb-2015-low.jpg

Önmagában talán ez nem is baj, hiszen ezek a hatalmasra nőtt vállalatok rengeteg eszközzel rendelkeznek, és mindenképp jobb feltételekkel tudják a piacra juttatni a hozzájuk tartozó gyártók termékeit, mintha azoknak saját eszközeikkel kéne ezt megoldaniuk. Talán még az is igaz, hogy az árszintre is jótékony hatással van ez a folyamat, a megszokott termékeket vélhetően kedvezőbb áron érhetjük így el. Ugyanakkor az is biztos, hogy itt a racionalitás a legfontosabb vezérlő momentum, és bizony ez eredményezheti azt is, hogy a gyártók sokszínűsége kicsit háttérbe kerülhet. Így van ez mindenhol, a nagy cégek volumenben gondolkoznak, és keményen megnyirbálják a fajlagosan esetleg túl sokba kerülő egyéni ötleteket. A jól bejáratott, hihetetlen pénzekért hirdetett ismert márkákból akarnak minél többet értékesíteni, a különleges, munkaigényes, limitált termékek létrehozására ritkán adnak lehetőséget. 
Az igazi rajongók viszont keresik ezeket a termékeket, és itt kapnak szerepet a független palackozók.
 
A ma is működő független palackozók ritkán rendelkeznek saját gyártói, lepárlói kapacitással. Ugyanakkor hihetetlenül komoly szakmai tapasztalat van a birtokukban, sok esetben több generáció óta nekik dolgozó szakemberek alkotják a gárdát. Az itt dolgozókat némely esetben már nem is szakembernek kell tekinteni, inkább egyfajta művészet amit tesznek. Erre pedig szükség is van, mert ezek a palackozók általában vásárolják a palackozásra kerülő italokat. A megfelelő párlatok megtalálása, esetleges blendelése, további érlelése, és aztán a palackozás pedig pont ezeknek a fanatikus szakembereknek való feladat.
 
Az ilyen palackozók számos módon járulnak hozzá a szeszes italok világának színesebbé, gazdagabbá tételéhez:

  • Felfedezhetnek és ismertté tehetnek egy-egy lepárlót, és az ott készült különleges párlatokat. Ez a kisebb lepárlóknak jelent nagy segítséget, hiszen általában nincs arra saját tőkéjük, hogy maguk vezessék be a piacra a termékeiket.
  • Van kapacitásuk és tudásuk a különleges párlatok felismeréséhez, és a nagy palackozókkal szemben ők az egész kis tételű palackozásokat is bevállalják. Ez adott esetben akár csak egyetlen hordóból kikerült 150-200 palackos sorozat is lehet. Így piacra kerülhetnek valóban különleges, a legjobb évjáratokat, vagy épp egy különlegesen jó minőségű hordó jegyeit magukon viselő termékek is.
  • Sok olyan lepárló van, ahol a készült párlatok szinte teljes mennyisége különböző blendek alkotóeleme lesz. Sok ismert, nagy márka több ilyen lepárlótól is felvásárolja szinte a teljes termelést, hiszen a hatalmas volumenekhez erre szükségük van. Pedig itt is születhetnek olyan évjáratok, olyan különleges párlatok, amelyek önmagukban is nagyon finomak és nagyon jól eladhatóak, amelyeket igazából kár »beönteni a közösbe«. A független palackozók itt is segíthetnek, fellelhetik, majd »saját jogukon« is piacra juttathatják ezeket a tételeket.
  • Akadnak olyan lepárlók, amelyek már nem működnek, de a pincéikben, raktáraikban csodálatos idős párlatok szunnyadnak a hordókban. Ez is egy olyan terület, ahol a függetlenek segíthetnek abban, hogy ezek ne vesszenek el, hanem palackozás után a megfelelő polcokra kerüljenek, ahonnan minőségük okán sokszor a gyűjtők legféltettebb kincseivé válhatnak.
Mint láthatjuk, ezek a palackozók igenis fontos és értékes elemei az italok világának. Az ínyencek keresik is az ilyen forrásokból érkező italokat. Sokan vannak, akik a nagy, ismert márkákhoz némi fenntartással közelítenek, egyszerűen azért, mert ezeknél a mennyiség az úr. Egy minden szupermarketben kapható whisky esetében nem is kerül szóba, hogy az adott évjárat termése, időjárása milyen is volt, ezek az italok mindig a sztenderd, megszokott ízben kerülnek a polcra. Az igazi rajongók viszont épphogy keresik az egyedi ízjegyeket, és pont az gyönyörködteti őket, hogy egy adott lepárló, két, igazából azonos módon készült és érlelt, csupán különböző évjáratú terméke micsoda különbségeket képes felvonultatni. 

Érdemes tehát nekünk is körülnézni a függetlenek termékei között. Igaz, jó eséllyel kicsit magasabb árakat fogunk találni, mint a nagy cégcsoportok márkái esetében, de a minőség alighanem kárpótolni fog ezért...

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr9213722050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása