Whisky-t szeretnék, 10.000 Ft alatt, ajándékba...
2017. július 26. írta: BAP

Whisky-t szeretnék, 10.000 Ft alatt, ajándékba...

Számomra mindig egy kicsit megmosolyogtató ez a sokszor hallott mondat… Többek között azért is, mert még ha sikerül is (adja ég…) bent maradni, vagy csak kicsit túllógni a kiszabott „plafonon”, akkor is ott van az a tényező, hogy az ajándékozott személynek az ízléséről, általában SEMMIT sem tudunk! Ilyenkor egy kicsit elkezdődik a tanácskozás, hogy „Mit iszik általában?” „Sört.” Jön a válasz… „Na, de ha whiskyt iszik… Akkor melyik márkát?” „Jim Beam, Johnnie, Jameson.". Ilyenkor lehetnénk hatalmas bajban, de hál’ Istennek, új sorozatunk segíthet nekünk a döntésben.

(A fent említett történet, csak a képzelet szülötte. Ha a valósággal, bármilyen összefüggést vél bárki is felfedezni, az csak a véletlen műve.) 

best-gifts.jpg

Az alábbi válogatás természetesen szubjektív, az én ízlésem tükrözi, és a feltüntetett árak csak irányadók, eltérhetnek, beszerzésük helyétől függően.

Nikka All Malt 0,7

Beszerzési ár kb.: 9500.-

apr12-nikkaall-malt-1.jpg

Ez bizony egy japán whisky, amely kiváló hatásfokkal és nagyon is korrekt minőségben tolja bele a szánka a fűszeres, trópusi jegyeket, amelyek teljes összhangban vannak a telítő malátázott árpa ízével. Illik róla tudni, hogy csak (!) árpa-maláta (vagyis Vated–malt) whisky.

Tökéletes azoknak, akik „kicsit” különlegesebb italra vágynak, és le akarnak térni a némiképp tradícionálisabb, jobban járt skót-ír-amerikai whisky meghatározta csapásról. 

Dubliner Bourbon Cask Aged Whiskey 0,7

Beszerzési ár kb.: 10000.-

dubliner.jpg

Azok számára ajánljuk, akik nem tudják, hogy a bourbon vagy az ír whiskey-ket kedvelik-e jobban. A Dubliner címkéjén található Bourbon Cask felirat arra utal, hogy használt amerikai bourbon hordóban érlelték a whiskey-t. Innen erednek az ennél az italnál fellelhető kellemes, amerikai whiskey-kre jellemző jegyek, miközben megmaradnak a krémes-mézes ír whiskey-s jegyek is.

Remek ajándék a lágyabb, de kicsit fűszeresebb, édes ízek kedvelőinek.

Connemara Irish Peated Whiskey 0,7

Beszerzési ár kb.: 11000.-

connemara-peated-irish-whiskey.jpg

Ír, de skótos ráhatással… A Connemara egy különleges kivétel az ír whiskey-k között, mert egy tőzegfüsttel készülő, lágy, könnyen iható ital. Megvan benne minden olyan dolog amit kedvelünk az ír italokban, és mellettük megjelennek a rejtélyes skót ízek, amiket meg kell fejtenünk.

Kimondottan ajánljuk azoknak, akik lelkesít és örömmel tölt el a gondolat, hogy olyan italt kortyolhatnak, amelyikben minden lenyelt korty után, a szájban maradó aromák, ízek között keresgélve folyamatosan új jellegzetességeket, jegyeket fedezzenek fel. 

Glen Deveron 10 Years Whisky 0,7

Beszerzési ár kb.: 10500.-

glen_deveron_10_grande.jpg

Ízig-vérig Speyside whisky. Highland (vagyis a skót felföld) keleti részén elhelyezkedő lepárló nagyon sokat köszönhet a zord és szélsőséges időjárásnak és környezetnek. Ez ugyan csak afféle marketingszlogennek tűnhet, de ha megízlelünk pár hasonló, skót single malt (vagyis csak egyféle malátából készülő) whiskyt, mi is érezni fogjuk ezt, amely tényleg minden cseppbe beleszivárog és kiérződik az itt készült párlatokból. Ez a whisky a mostani listánk legidősebbje.

Ajánljuk azoknak, akik szeretnek merengeni egy italon, és nem érik be fiatalabb, könnyedebb párlatokkal. 

Wild Turkey 101 Proof 8 Years Whisky 0,7

Beszerzési ár kb.: 9800.-

wild101.JPG

Ez az amerikai whiskey Barrique hordóban érlelt, ami elég sokat elárul erről a bourbonről. 8 éves érlelése alatt megmaradtak benne az édeskés ízek, de kellemes dohányos jegyek is felbukkannak. Ez az ital egy kitűnő példa arra, hogy a magasabb alkoholfok (50,5%) mellett, milyen komplexen maradhatnak az egységes ízjegyek összhangban, kellemetlen hatás nélkül.

Ajánljuk, bárkinek aki kedveli a Jim Beam-et, de tovább akar lépni, de véletlen sem rohanna egy ismeretlen, füstös „szkáccs” karjaiba.

Jameson Caskmates Whisky 0,7

Beszerzési ár kb.: 8500.-

jameson-caskmates-pic-1.jpg

Ez az ír különlegesség összehozza az írek nemzeti italait. Miben is jók az írek? Whiskey, stout sör és csajok. - Bár az utolsóban nem vagyok egészen biztos. De abban igen, hogy ha az első kettőt ötvözik akkor abból jó sülhet ki… A Caskmates érlelése olyan hordókban történik, amelyben korábban stout söröket tároltak. Édeskés, stout-os, kellemes ízek és csodálatos összhang.

Ajánljuk azoknak, akik ír-whiskey kedvelők, de vágynak egy kis izgalomra, némi különlegességre...

És akkor jöjjön egy kis reklám: A fenti italok beszerzésére mi bizony megint csak az iDrinks.hu áruházat ajánlanák. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr2612681429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hadd ürítsem serlegem 2017.07.31. 12:43:52

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A web mindent elbír. Írd csak le nyugodtan. A Heti sajtó a kincset és szemetet is összesöpri, ha jár vele bódulat. Hétszentség'17/30 2017. 07. 24. Megtiltotta Róma polgármestere az alkoholár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám 2017.07.26. 11:49:27

Csak érdekességképp: a Nikka All Malt valójában nem vatted malt, hanem a blended whiskyk egy borzasztóan ritka fajtája, amiben a hagyományos whisky és az ipari finomítású gabonaszesz (mert a blended whiskynek ugye az a mindenhol érvényes lényege, hogy e kettőből áll) egyaránt árpamalátából készül.
Fogyasztóként ez azért érdekes, mert így az érzetét sem igazán a malátawhiskyknél megszokott testesség, hanem a (prémium) blended whiskyk jellegzetes, olajos könnyedsége határozza meg, szóval aki vatted maltot vár, az egy kicsit meglepődhet. Egyébként tényleg nagyon jó whisky az árkategóriában, meg a többi is, amennyit ismerek belőlük.

Balandpet 2017.08.02. 07:35:44

Véleményem szerint az All Malt megfelel a Vatted kategóriának, Az igaz, hogy skóciában 2009-óta nem nagyon tartják számon ezt a kategóriát, de ez más égtáj.
A rektifikációs és a kisüsti lepárlásnál is malátát használnak és a kettőnek az érlelt keverékét palackozzák, persze ez a blend nem feltétlenül csak kettő tételből áll. De az All Malt (a gyártó állítása szerint se!!) tartalmaz NEM maláta párlatot.
Az is igaz, hogy egy nagyon zavaros kategória a vatted mert az olcsó előállítás érdekében van olyan gyártó aki gabonapárlatot is tesz az italába (és akkor itt kis is ütődött ez), de véleményem szerint a Nikka cégnek ezen terméke jól helyt áll ezen a bizonytalan kategória közepén.

O.Ádám 2017.08.03. 15:59:37

@Balandpet: Skóciában is számon tartják, csak 2009-ben átnevezték „blended malt”-ra. Nem zavaros kategória, egyszerűen különböző helyeken készült hagyományos malátawhiskyk keverékét jelenti (nem tudom, milyen gyártókra gondolsz és melyik országban). A blended whisky nem a különböző alapanyagokról szól, egyféle gabonából is lehet blended whiskyt csinálni, ha egy részéből „tisztaszeszt” főznek. A Nikka All Malt se a skót, se az ír, se az amerikai szabályozás (sem pedig a whisky szakmai hagyományai) szerint nem minősülne malátawhiskynek (hanem blended whiskynek).

A Nika All Malt ugyanazért nem vatted malt, amiért pl. az a 100% kukoricából készült amerikai whisky sem kukoricawhisky (vagy bourbon whisky), amelyik 80% fölé (a gyakoriatban 94 fölé) finomított kukoricaszeszt tartalmaz. Mert ez az a konkrét dolog, amitől egy whisky blended whisky lesz. Az All Malt nagyon jól helyt áll, csak nem vatted malt.

Maga a blended whisky koncepciója az, ami zavaros (a fogyasztók szemében), mert a skótok próbálják úgy beállítani, mintha egyszerűen „többféle whisky keveréke” volna. A skót blended whiskyre igaz, hogy mindig maláta- és gabonawhiskyk keverékéből áll, de nem ez teszi a blended whiskyt.
süti beállítások módosítása