Kígyók és más ágyasok
2017. július 25. írta: Jolly rumRoger

Kígyók és más ágyasok

Régóta dívik a házi pálinkát megnemesíteni aszalt gyümölcsökkel. Ágyas pálinkának nevezik és valóban: a bélésanyagtól zamatában, színében előnyére változik a natúr pálesz. Mások körtét tesznek lecsavarható aljú üvegbe vagy belenövesztik. Itt megállhatunk, kösz - gondolja az ember. Hiszen mi mást gyömöszölhetnénk még gyümölcsökön kívül a palackba?

fereg22.jpg

És ekkor találtam magam szembe a "Monte Alban Con Gusano Mezcal Agave Worm Jar" tequila fotójával, melyben kisebb családnyi kifejlett féreg lebegett. Kétszer is megismétlik nevében, hogy bizony a kukac ezzel jár. Talán bulváros a téma, de olvassanak távoli kultúrák furának, idegennek ható állati italairól. Hallottunk már kígyópálinkáról például, de mivel a gyíkhús (konzerv becenév) sem gyíkból készült, tisztázni kell ezt a kígyós hiedelmet. Figyelem! Ha most lapoz, jönnek a férgek!

fereg1.jpg

A con gusano egy téves hiedelmen alapuló marketingfogás. A lepkelárvával fertőzött agavéból készült, rossz minőségű mezcal elnevezése. Mint mikor mi szemétnek hívunk egy nagyon rossz minőségű vastagoló gyalut (bár nem öntünk rá pálinkát).

feregw222.jpg

Aztán az első marketinges 1940. körül kielégítette a bizonyára meglévő igényt és férget pottyantott az üvegbe. "Uram, ha ön a szomszédos fehérjefeldolgozóból kívánja ízesíteni italát, azt is megtehetjük, ez a szabadpiac. Itt írja alá a felelősségi nyilatkozatot." - mondhatta. Azóta 25 dollárért már nem csak férget, de skorpiót is kaphatunk a mexikói nemzeti italba csomagolva.

fereg2.jpg

A kígyópálinka kínai találmány. Róluk tudjuk, hogy összeesznek mindenfélét természetgyógyászat címén. Hajhullást gátló, látást és szexuális teljesítményt javító készítménynek tartják. Szinte egész Ázsiában elterjedt ital. Alapanyaga borszesz vagy rizsbor. A kígyók türelmesek és sokat bírnak. Így fordulhatott elő Liu asszonnyal, hogy három hónapos kígyópálinkájából kimart a kígyó. A gyors beavatkozásnak köszönhetően komolyabb gond nélkül megúszta a kígyómarást, de azóta biztosan állítja: ez aztán odaver! A kínai férfiak isznak még gyíkpálinkát is, hogy fokozza a szexuális potenciát. Láthatóan eredményesen.

88feregw.jpg

Az egérpálinka témát már inkább ne boncolgassuk. Ki ne futott volna össze annak idején egy üveg Kőbányai sörbe fulladt rágcsálóval? Mivel hazánkban meglehetősen gyér az egérfogyasztás, a sörös tartályokban járási úszóversenyt rendező rágcsálók csak a gyártási folyamat hibái és áldozataiként kerülhettek fél literes kiszerelésbe.

A japánok szintén megisszák a maguk kígyóját, saját italuk a Habushu, a habu viperafaj méregtelenített változata. Ez utóbbi nem mindig sikerül, az áldozatok elvesztik kezeik-lábaik motoros funkcióját. Hírhedten büdös ital, így ha a helyi detoxba látogatunk, nem tudhatjuk, hogy a lebénult, szagló emberek mérgezettek vagy csak simán részegek.

feregw.jpg

Evezzünk békésebb kis vizekre (oroszul vodka) és töltelékekre. Erős a pálinka, de a chili paprika még erősebb. Kézenfekvő ötlet párosítani ízüket. Vodkára (mely semleges ízével nem zavarja meg a primőr fogyasztását) találtam elsőként, bizonyára más italokkal is keverhetjük. 

fereg26.jpg

Végül a legrokonszenvesebb kezdeményezés, mely nem hagyja kizökkenteni egy jó beszélgetés résztvevőit a vacsorával járó figyelemeltereléssel, hiszen a szendvicset is hasonló okból találták fel (elvonta a figyelmet a kártyáról). Szalonnás vodka. Fogyaszthatjuk kenyérrel vagy natúr, paprika vodkával, hogy zöldség is legyen hozzá.

fereg22a.jpg

Búcsúzóul kis mondóka a Macbeth-ből.   
Kurta kígyó nyelve, farka / Süljön, főljön e habarczba!
Tüzes gyík-szem, béka-háj, / Varjú-velő, kutya-száj...

Talán Shakespeare boszorkányai sem lettek volna annyira megkeseredettek és antiszociálisak, ha alkoholszükségletüket az iDrinks.hu kínálatából szerzik be. Akkor több idő jutott volna olvasásra, unokákra az időrabló házi pálinkafőzés helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr5812680413

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hadd ürítsem serlegem 2017.07.31. 12:43:51

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A web mindent elbír. Írd csak le nyugodtan. A Heti sajtó a kincset és szemetet is összesöpri, ha jár vele bódulat. Hétszentség'17/30 2017. 07. 24. Megtiltotta Róma polgármestere az alkoholár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása