Frosé (Frozen Rosé)
2017. június 16. írta: BAP

Frosé (Frozen Rosé)

Ennek a nálunk korábban nem ismert italféleségnek a tavalyi megjelenése és gyors térnyerése nem aratott osztatlan sikert. Különösen, hogy elég hamar megjelent a valóban jó nevű bárok, és a borhoz igazán értő helyek választékéban is... 

frose.jpg

Ennek legfőbb oka az volt, hogy sokak szerint a bor egyfajta 'szent' dolog, egy olyan ital, amit illatolni kell, ki kell érezni a tanninokat, és a gyümölcsös jegyeket. Nem pedig blenderrel aprítva, cocktail-ként szervírozni. Bevallom, az elején jómagam is ezt gondoltam. De aztán ez valahogy megváltozott bennem, és ahogy látom másoknál is változott a hozzáállás. Közben pedig továbbra is terjed a bárok italválasztékában ez a kásás csoda.

Nézzük, hogyan is készíthetjük el magunknak:

Mivel a bor valóban egy 'törékeny' ital, NAGYON nem mindegy, hogy milyent választunk. Az alap, hogy jó minőségű legyen, de mindenképp ajánlottabb a testesebb és erősebb színűek használata, mert a jegesítés során legyengülhetnek ezek a jellemzők. (Persze használhatunk akár Siller bort is, de akkor már elengedhetetlen a kész italra a Froller név használata…)

Több variánst is ajánlunk:

Fontos, hogy többnyire egy kevéske (min. 6 óra) előkészítést igényel ez az ital: Egy üveg (750 ml), megfelelő minőségű rosét átöntünk egy alkalmatos edénybe, és lezárva lefagyasztjuk. (Az alkoholtartalom miatt egy átlagos fagyasztóban a bor nem fog kőkeményre fagyni, inkább csak egy túlhűlt állapotba kerül, tehát tudunk vele tovább dolgozni.)

Recept #1:

  • 750 ml Rosé (fagyos)
  • 4 cl cukorszirup
  • 3 cl Aperol
  • 3 cl citromlé

Recept #2:

  • 750 ml Rosé (fagyos)
  • 6 cl eper szirup (akár házi készítésű is lehet, sőt...)
  • 5 cl citromlé

Mindkét változatnál az összetevőket blenderbe tesszük és összeturmixoljuk, majd, hogy a kásás állagot elérjük, teszünk hozzá zúzott jeget, finoman adagolva, hogy folyamatosan figyelhessük az állagot és lássuk a mennyiséget.

A kész ital gyakorlatilag egy bor alapú, alkoholos jégkása lesz, amit eperrel, citrommal, mentalevéllel díszíthetünk, és lassan szürcsölve fogyaszthatunk. Talán tényleg nem klasszikus, de mindenképp hihetetlenül frissítő, kifejezetten nyári ital. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr9712600261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása