Dictadorizmus
2016. május 16. írta: BAP

Dictadorizmus

Eddigi írásaimból talán már kiolvasható volt, hogy bizony vannak kedvenceim. Ezek egyikéről szólok pár szót ebben a posztban. Azt azért bevallom, a rumok különleges helyet foglalnak el az általam favorizált italok között. Sok különleges minőségű rumot készítenek a világban, és ezek, -ahogy már a korábbi ajánlatainkból is megszokhattátok-, a legtöbbször nem az agyonreklámozott és mindenki által ismert márkák közül kerülnek ki... 

És akkor jöjjön a mai kedvencünk. Ami talán némelyekben kellemetlen érzéseket keltő elnevezése ellenére nagyon is érdemes a közelebbi ismeretség kialakítására.

dicator-1.jpg

Ha egy kicsit a cég által felállított mítosz mögé tekintünk, észrevehetjük, hogy bizony a márka névválasztása nem volt véletlen. A névadó egy sokak számára kevésbé szimpatikus karakter, Severo Arango y Ferro, aki a 18. század vége felé érkezett Nueva Granadába (most Kolumbia). Mégpedig azzal a céllal, hogy komolyan javítson a spanyol korona adóbeszedési mutatóin, amelyek a térség spanyol-amerikai kolóniái esetében nem voltak valami fényesek ezekben az időkben. A fennmaradt jelentések alapján ért is el eredményeket, így érthető, hogy nem örvendett túlontúl nagy népszerűségnek. A marketing úgy mondja: „Erős és karakteres személyisége miatt kapta a Dictador elnevezést."

lpx-u29637281.jpg

Kolumbia egyáltalán nem rossz választás, ha különleges alapanyagokat akarunk találni az italgyártásunkhoz. Az ország ami Kolumbusz Kristófról kapta a nevét (bár ő sose járt ott) mind az Atlanti-, mind a Csendes-óceánon rendelkezik partszakasszal. Az éghajlata egyenlítői, az évi középhőmérséklet 24 C körül van. Az Andok hegyvonulatának alacsonyabban fekvő részei engedik a (már-már) tökéletes Terroir-t a kávéültetvényeknek és a cukornádnak. (Persze nem csak annak, terem itt más, csodás hatású növény is, de erről talán egy más alkalommal ejtünk szót...) Szóval, 800 és 2000 méter között helyezkednek el a spanyol nyelvben tierra templada-nak, vagy mérsékelt földnek hívott területek. Ezeken a területeken találhatóak azok a termőföldek, amik remek lehetőséget adnak a cukornád-, és kávéültetvényekhez, és a lakosság jelentős része is ezeken a területeken él.

carta.jpg

Bolivar megye székhelye, Cartagena a helyszín, ahol is végül Severo Arango y Ferro barátunk letelepedett, és a korai rumgyártásból származó, helyi fehérszeszek szerelmese lett. Az akkori karibi szigetvilág fizetőeszközeként is használt, és a helyi cukornádak együtteséből kezdett el saját italokat is készíteni. Legendája a következő 180 évben is megmaradt, és egyre csak erősödött. 1913-ban a „Dictador“ egyik leszármazottja, Don Julio Arango y Parra megalapította, a felmenő legendájára építve a térség egyik legkülönlegesebb szeszipari cégét. (Itt csak egy kis mellékes: maga a cég több italfajtát is gyárt, cukornádból készített szeszek kombinálásával (pl.: gin), és más termékeket is (szivar, kávé), de írásunk most főként a rumokra koncentrál.)

2009-ben egy komolyabb befektetői segítséggel a gyárat sikerült a nemzetközi piacon is ismertté tenni. Azóta  a különböző világversenyeken (Miami-tól Moszkván át Las Vegas-ig) rendszeresen érmeket és díjakat nyernek a cég gyártmányai.  

A gyártó közkedvelt rumjai közül most egyet szeretnék kiemelni, amely komplexitásával elnyerte a „Kell a bárszekrényembe!“ titulust.

Ez pedig a:

rum_12_years.png

Dictador 12

A hozzáértők rögtön kérdezhetik: most 12 év vagy Solera? A Dictador Magyarországra látogató képviselője kérdésemre nem tudott teljesen egyértelmű választ adni, hogy ez az ital 12 éves, vagy solera eljárással van érlelve... De nagyjából amit kiértettem (az erősen kolumbiai akcentus mögül) belőle, az az, hogy a blend egyes részeit 12 évig érlelik és a másik elemét pedig solera eljárással idősbítik... De mindegy is, ugyanis ez a rum jó! Nagyon is az. Persze a cég X.O. sorozata, vagy a 20-as rumja is kiváló, de számomra igazán arányosan összetett a 12-es. (Nem véletlen a sok, épp e rum által összegyűjtött arany medál...) Ez a sötét rum cukornádmézből készül, tölgyfahordós érleléssel öregítve. Illatából kiérződnek nagyon kellemes pörköltkávés jegyek és a tölgy aromája. Egy csepp karamelles hatás is keletkezik az orrunkban illatoláskor.

És az íz...!!! : Komplex... fiatalka rum... a cégnél vannak idősebbek nála, viszont ő még nem kerekedett le annyira, mint mondjuk az X.O. Insolent. Karamell, vanília és a harsány tölgyes ízt teljesen lefinomítja a pörköltkávé. Krémes hatás keletkezik. Mint amikor egy frissen fejt tejből készített kakaót iszik az ember... csak itt kicsit több az alkohol (40%).

Fogyasztását a szobahőmérsékletnél kicsit hűvösebben ajánlom, tisztán (bár egyszer ki szeretném próbálni chilis olvasztott csokoládéval...), vagy kevésbé ráérőseknek jéggel.

A cég persze a marketingben is otthon van, ha a fenti leírás nem lett volna elég, itt van néhány kedvcsináló  reklámfotó:

Aki figyelemmel követte korábbi írásainkat, az ezért láthatja, hogy igyekszünk minden italfajtából ajánlani néhány különlegesebb és érdekesebb gyártmányt. Nem titkolt célunk, hogy idővel valóban összeállítunk egy olyan alap választékot, amely minden otthoni bársaroknak vagy bárszekrénynek alapja és egyben dísze lehetne, és amelyekkel bizonyosan nem vallunk szégyent a legkifinomultabb ízlésű vendégeink előtt sem, ugyanakkor beszerzésük mégsem borítja romlásba a családot. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a többi ajánlatunkat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr768722440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása