Gyógynövényes borok testközelben
2015. november 19. írta: Gyökösi Attila

Gyógynövényes borok testközelben

Manapság többek között a borászatok, és a borkészítés is reneszánszát éli kis hazánkban. Aki teheti birtokot, pincét vásárol. és saját bor készítésébe fog. Onnantól aztán büszke borosgazdaként, sőt borszakértőként jelenhet meg az erre fogékony közönség előtt. Igazán csábító idea, mit tagadjuk. 

Vannak persze olyan borászatok is szép számmal, ahol valóban tradíció a borok készítése. Ilyen például a lesencetomaji Aklan pince.

12108168_980251948679778_1472269227206877728_n.jpg

"Pajtás, igyunk, ma a világ setét kohóju hámor,
De édes kert a szerelem, s szelíd lugas a mámor,
Legyen ma társunk Bacchus úr, s a rózsafürtű Ámor!"


Tóth Árpád

Egy jövő hétvégi rendezvény kapcsán figyeltünk fel az Aklan pincészet különleges boraira.

aklan-pince_kostolo.jpg

Amit ezekről a nem mindennapi borokról röviden tudni érdemes:

Az Aklan pincészet küldetésének érzi, a gyógynövényes tudás és hagyományok átörökítése mellett az elfeledett kulináris-gyógyfüves praktikák felélesztését, újraértelmezését mindennapjainkra. E törekvés alapján született meg a Vinum Hungaro-Herbarum, a magyar füves borok gyűjteménye. Céljuk, hogy a gyógyfüves borkészítés tradícióját felélesszék és a hagyomány minőségével hirdessék élményét.
Speciálisan válogatott gyógynövénykeverékek áztatásával készültek boraik. A bor általános kedvező élettani hatásán kívül, a benne oldott növényi eredetű hatóanyagokkal együtt fejti ki pozitív hatását a szervezetre. A borok sav- és alkoholtartalma segíti a gyógynövények egyes hatóanyagainak kioldását. A gyógyfüves bor alkalmazásának a vízzel készített gyógyteákkal szemben főként akkor van előnye, ha a bor gyógyhatása elősegíti, szinergizálja az alkalmazni kívánt gyógynövények hatását. A borban található alkohol az élettani hatásokon túl azért is érdekes, mert számos növényi hatóanyag vízben gyakorlatilag oldhatatlan, míg alkoholban jól oldódik. Így a borral készült növényi kivonatokban több olyan hatóanyag is előfordulhat, amely egyébként a vízzel készült gyógyteákban nincs, vagy csak nagyon kis mennyiségben van jelen.

Akit közelebbről érdekelnek ezek a valóban nem mindennapi borok, november 28-án egy kóstoló keretében megismerkedhet velük. 

A kóstolónak a My Little Corner Kávézó & Ételbár ad teret, méghozzá azzal a szándékkal, hogy minél több emberrel megismertesse az egyedi, gyógyfüves borokat. Ezen a különleges alkalmon az Aklan Pince borásza, Aklan András fog nekünk beszélni a borokról, elkészítésükről, gyógyhatásukról és Takács Ferenc zánkai gyógynövényszakértővel való együttműködésükről.
A borkóstolót követően a borok meg is vásárolhatóak, kedvezményes áron. 

Az eseményen való részvételhez előzetes regisztrációra van szükség, ezt legegyszerűbben a kávézó email címére küldött levéllel tudjuk megtenni, de találunk információt és segítséget a kóstoló facebook eventjén is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr328090578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása