Dzama
2015. október 24. írta: BAP

Dzama

Madagaszkárról már mindenki hallott, ha máshonnan nem, a jól 'meganimált' pingvinjei révén biztosan. Persze a sziget a Dreamworks rajzfilmje előtt is létezett. Az Afrika partjainál fekvő varázslatos hely az ott élő igazán vegyes összetételű lakosság (malgasok, arabok, kelet-afrikaiak, malájok, jávaiak, indiaiak, franciák, és még számtalan náció) sehol máshol nem megtalálható kulturális kavalkádjáról, és a szintén igazán vegyes forrásból idekerült, a különleges klímának köszönhetően hatalmas választékban és igazán jó minőségben termelt különleges fűszereiről volt ismert.

Nem meglepő, hogy az italok körében is találunk néhány olyan terméket, amely mind minőségében, mind ízvilágában abszolút egyedi, és csak erre a különleges vidékre jellemző. Akad ezek között jó néhány márka, amelyet itthon csak nagyon kevesen ismernek, pedig minőségük, egyediségük sokkal nagyobb elismerésre volna méltó.

 madagascar-nature_wallpaper.png

A sziget igen viharos történelmet mondhat magáénak. A mai napig meghatározó francia befolyás első lépése az volt, amikor 1665-ben Francois Caron, az újonnan alakult Francia Kelet-indiai Társaság főigazgatója Madagaszkárra vitorlázott. A madagaszkári gyarmatalapítási kísérlet akkor még kudarcba fulladt, de a közeli Bourbon (ma Réunion) és Ile-de-France (ma Mauritius) szigeten kikötőt létesítettek. A 17. század vége felé a franciák kereskedelmi állomásokat nyitottak a keleti parton.

1774-től 1824-ig Madagaszkár kalózok, köztük amerikai kalózok vadászterülete volt, akik madagaszkári rizst szállítottak Dél-Karolinába. Sok európai tengerész szenvedett hajótörést a sziget partjainál, köztük Robert Drury, akinek az útleírása a dél-madagaszkári élet jó leírása a 18. századból. Erre az időre esik Benyovszky Móric „uralkodása' is.

Az ezt követő időszak sok viharos változást hozott, a sziget végül 1890-től lett francia gyarmat. Teljes függetlenségét csak 1960-ban nyerte el. Számunkra az európai befolyás hatása azért fontos, mert ennek köszönhető a cukornád termelés meghonosítása a szigeten. A posztunk apropóját adó ital legfőbb alapanyaga ugyanis a cukornád és vanília. Ezek az alaptermények, és a már említett fűszerek együttesének köszönhető a szigeten gyártott rumok komplexitása, illatossága, fantasztikus ízvilága, egyedisége. 

A Dzama márka viszonylag fiatal. Ötlete Lucien Fohine (félig kínai , félig madagaszkári) úriembertől származik, aki a feleségével egy fűszer/zöldség üzletet és whisky-t forgalmazó céget vezettek. Az ötletük azután született, hogy ők is rájöttek (1980-ban), hogy a különleges klíma, és a termőföld kínálta lehetőségeket vétek volna kihasználatlanul hagyni. A vulkanikus talaj, a vanília mezők, a vad bors, citrusok, szegfűszeg és más aromás növények környező ültetvényeinek a jellemzői mind beleivódtak a cukornádba és képezték a Dzama rum jegyeit.

dzama1.png

A cég - amely 2 mikrobusszal indult - mára már egy egész szigetet behálózó, a sziget szeszes ital gyártásának 60%-át magába foglaló (mára már 60 járművük is van...) céggé nőtte ki magát, egy 22 milliós lakosú szigeten...

1996-ban Lucien korai halála után, fiára Franck-re (akkor 17 éves...) szállt a cég, és kezébe vette a gyeplőt. Apja álltal ráhagyott hagyományok és innovatív újításokkal együttesen továbbfejlődött. Az új vezető Marseilles-ben és Montpeiler-ben tanult borászatot, szőlészetet és lepárlást. Bevezetett új termékeket, mint fehér rumok és koktélok, „gyors“ öregedést, új hordókat (a Chivas Brothers-től), megőrizve a hagyományokat, és mentességet minden mesterséges adaléktól. A termékek rögtön sikert arattak a vásárlók körében.

A Dzama név Dzamadzar városára utal, ahol az alap párlat készül, és jelenti egyben a közösségi összefogást, amely jellemző a szigetre.

Kiadott italok:

  • Classique Cuvee Blanche – 2 – 4 hét érlelés

  • Classique Cuvee Noire – 1 éves érlelés

  • Cuvee Blanche Prestige – 4 hónapos érlelés

  • Cuvee Noire Prestige – 3 éves érlelés

  • Blanc de Nosy Be Prestige – 3 éves érlelés

  • Ambre de Nosy Be Prestige – 4 éves érlelés

  • Dzama Vanille 1-év

  • Dzama Vanille 6-év

  • Dzama Vanille 10-év

  • Dzama 15-év

  • Dzama 25-év

  • Dzama Millesime 1987

 dzama3.png

Kiemelném a ár/érték arányban maximálisan tökéletes Noire Prestige rumot:

  • 2015-ben elnyerte a fődíjat a The Fifty Best-en.

  • Gondosan válogatott, mesterséges adalékok nélküli alapanyagok.

  • Illat: Kívánja a kóstolást. Pikáns, de belül kimondottan édes.

  • Íz: Ha valaki kedveli a Krówka lengyel karamellát akkor, a Dzama-át imádni fogja! Vanília, karamell, banán, és dió indításként. És egy cseppnyi pikánsságot enged következtetni a gyömbér és a narancshéj. Teljes mértékben krémes és lágy a lecsengés.

dzamanoire.png

Aki teheti mindenképp kóstolja meg a fenti italokat, biztos hogy nem fog csalódni! Nálam ez mindenképp amolyan titkos favorit, van persze több ilyen ital is, a továbbiakban azokra is sort kerítünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr78017897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása