A saját kávénk
2015. június 18. írta: BAP

A saját kávénk

Nehéz anélkül a kávéra gondolni, hogy ne gyerekkorunk emlékezetes illata, vagy a szüleink kérésére, viccesen szervírozott, fekete, keserű ital jusson elsőként az eszünkbe. Legtöbbünk reggelének első lépése, amikor egy kávékészítő eszköz segítségével megcsináljuk a reggeli italunkat. A barna, megszokott illatú, keserű 'fekete levest', amihez kénytelenek vagyunk tejet és cukrot tenni, mert csak az teszi 'finommá', ami igazából azt jelenti, hogy egyáltalán fogyaszthatóvá...

hotcoffee.jpg

Igaz, kereshetünk a megszokott nagy boltok polcain olyan termékeket, amelyek hozzáadott ízesítők nélkül sem rosszak (nem rossz, nem rossz... csak a jó nem ilyen), de ne felejtsük el, az alap szabály az, hogy:

A jó kávé nem keserű!

Ráadásul igazán nincs nehéz dolga az embernek manapság, ha valóban jó minőségű kávét akar fogyasztani. Csak pár dologra kell odafigyelni: MINŐSÉG, ár/érték arány (ami erősen szubjektív), és 'egyediség'. És persze tudni kell, hol is érdemes ezeket keresni.

Jómagam erősen hiszek a kisüzemi termelésben. Sok év tapasztalata után merem állítani, hogy a túlreklámozott, nagy cégek termékei, épp a reklámok generálta hatalmas kereslet miatt, szinte mindig az évekkel korábban megszokott minőségből tett engedményekkel kerülnek a polcokra. Ez érthető is, a kávé eredendően egy viszonylagosan luxus cikk. Élvezeti termék. Nem lehet korlátlan mennyiségben előállítani.

Már pedig, ha élvezet, akkor ne érjük be a „nem rosszal“!

Kezdetként a legfontosabb talán a minőségi kávék nyújtotta csodák közelebbi megismerése. Erre szerencsére sok lehetőségünk van. Manapság már az országban sok felé fellelni az úgynevezett Speciality Coffee Shop-okat. Ezek az üzletek segítséget nyújtanak a területszelektált, egyedi pörkölésü és különleges kávék megismerésére. Többségükben nem csak megkóstolni, hanem megvásárolni is lehetőségünk van a kiválasztott terméket. Ez egyfajta kísérletezést biztosít számunkra „tökéletes csésze“ megtalálásához. Előbb-utóbb meglelhetjük a személyre szabott, valóban maximális élvezetet nyújtó 'Szent Grálunkat', ami egyéniségünkhöz, stílusunkhoz a legjobban illik. És finom!

Ráadásul tényleg jó mulatság maga a próbálkozás, tapasztalás is. Kipróbálni új és érdekes dolgokat. Felfedezni a különbséget egy ázsiai, dél-amerikai és egy afrikai kávé között. Megismerni a különböző eszközökkel végzett extraktálások közötti differenciát. Mind-mind egy érdekes utazás az ízek és aromák világába. Ami - igaz néha kicsit kanyargósan, de - a SAJÁT kávénk megtalálásához vezető út is. Ráadásul nem is rögös, mégis kevesen merészkednek rá.

Ajánlanék pár budapesti helyet, ami a „mitfahrer“-ünk lehet az első lépéseknél. Ezeket ismerem, mindegyiket többször is próbáltam, merem ajánlani:

  • My Little Melbourne. Megpróbálok elfogulatlanul beszélni róluk de nehéz lesz... Ez a hely a Madách Imre út 3 alatt található (de van neki egy testvére a Gázgyár utca 3 alatt is...) és rettentően jó miliővel várja a fanatikusokat és a kisérletezőket. Mind espresso, és mind filter eszközökkel fel vannak szerelve, hogy mindenki igényét ki tudják elégíteni. Ha valaki nem nagyon ismeri/kedveli a teásabb jellegü kávékat, akkor mindenképpen megér egy próbát a brew bar-juk mert lehet, hogy csodákra fog itt bukkanni... Aki meg ismeri az ilyeneket az a máshol megszokott minőségeben, de inkább fölötte kapja meg a kívánt italt.
  • Csészényi. A Krisztina körút 34 alatt egy, mondhatni retró „fíling“ fogad minket ahogy belépünk, és valószínűleg frissen pörkölt kávé illat... De jól hangzik! Egyedi pörkölésüknek köszönhetően nagyon sokszínü palettán mozognak a kávéik (igaz, csak a 3 legismertebb nációhoz kötött pörkölést használják...) és ügyesen el is készítik nekünk a terméket. Nem feltétlenül a legújabb trendek szerint, nem 'új hullámos', de ez egyáltalán nem negatívum. Sőt!
  • Cirkusz. Mindenki eljutott már a Fővárosi Nagycirkuszba, ahol artisták, bohócok, idomított állatok szórakoztatták a nagyérdeműt. Ennek a helynek a büféje is tart kávét, de közel sem ér fel a most bemutatott Dob utca 25-ös szám alatt lévő hely varázslatával... Itt is vannak bűvészek, csak ők az ízekkel játszanak. És akkor még nem is beszéltünk a Latte Art-ról ami ezen a helyen szerintem kimagasló.

  • Mantra. Budapesten a Veres Pálné utca 33 alatt szinte elbújik a hatalmas épületek lábujjainál egy kis helyecske... Amilyen kicsi olyan csodálatos! Az ott dolgozó személyzet, rettentően érti a dolgát, és nagyon is szereti amit csinál. Ezt hívják úgy, hogy szívvel, lélekkel, és szeretettel! (Sokat hallani vendéglátós kocsmákról ahová elmennek a hajnalban bezáró szórakozóhelyek alkalmazottai kiereszteni a fáradt gőzt... ez a hely ilyen a baristáknak!)

  • Tamp and Pull. Ez bizony egy legenda. Egy valóban ismert hely. Azon kevés helyek egyike Budapesten, amelyik már európai szinten is ismert és elismert. A Czuczor utca 3 alatt lévő helyen eléggé közel tudunk jutni az áhított „tökéletes csésze kávéhoz“... Ha valaki műszaki beálítottságú akkor érdekelheti, hogy itt a kávégép alkatrészek között, az éppen a mi kávénkat készítő gép belsejébe is betekintést nyerhetünk.

Ez a pár hely lehetőséget ad nekünk az első lépések megtételére, a keresésre. Persze nem mindig lesz módunk a reggelünket egy kávézóban kezdeni, de ezek a helyek segítenek megtalálni a számunkra megfelelő kávét, és megismerhetjük a szükséges őrlési és főzési módokat is, aminek segítségével már otthon is el tudjuk készíteni a saját kávénk. Eljuthatunk oda, hogy bár ugyanúgy fog indulni a napunk mint most, szintén a reggeli kávéfőzés ceremóniájával, de az elkészített italba kortyolva rögtön minden más megvilágításba kerül. Felébredéskor még eszünkbe jut, hogy aznap 600 kilométert kell vezetnünk, beadandót kell írnunk, estig fogunk dolgozni. De ahogy megérezzük a saját kávénk illatát, ez az egész nem fog számítani. Indulhat a nap, állunk elébe...

Eddigre megértjük majd, sőt lelkesen fogjuk propagálni, hogy nem szabad megelégedni még az 'egész jó'-val sem.

A legjobbat érdemeljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://aperitif.blog.hu/api/trackback/id/tr87550152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása